Bankiers in geheime tape: “Steun terugbetalen? Never! Hahaha”

FacebooktwitterFacebooktwitter

De Ierse krant Independent kreeg opnames in handen van de conversatie tussen topmannen van de Anglo Irish Bank in 2008, waarin ze de tactiek bespreken om de Ierse overheid zover te krijgen hun zieltogende bank te redden. Op een bepaald moment gaat het over een eventuele terugbetaling van de steun. De mannen barsten in lachen uit. “Repayment? Never!” Een hallucinante inkijk in de denkwereld van de financiële sector.

Uit de opnames van oktober 2008 blijkt onder meer dat David Drumm, CEO van de bank, en John Bowe, zijn directeur financiën, zich bewust zijn van het feit dat de crisis veel erger is dan wat ze enkele dagen eerder hebben uitgelegd aan de Ierse overheid.

Anglo Irish Bank was de bank die als eerste de financiële crisis in Ierland op scherp zette. De bank was in de probemen gekomen door miljarden euro’s uit te lenen aan bouwpromotoren die hun eigendommen niet meer verkocht kregen en hun leningen dus niet konden afbetalen.

De bank werd uiteindelijk genationaliseerd, wat de Ierse belastingbetaler ongeveer 30 miljard euro kostte. Uiteindelijk moest de Ierse overheid zelf bij het IMF en de EU aankloppen voor een reddingsplan van 85 miljard euro in 2010.

Beide bankmanagers bespraken in de conversatie hun gesprek met de officiële overheidsregulator voor de financiële sector, de Irish Financial Services Regulatory Authority (IFSRA). Ze hadden daar net een overbrugginskrediet van 7 miljard euro bekomen.

Ze wisten blijkbaar al dat dat bedrag nooit voldoende zou zijn en dat ze dat ook nooit zouden kunnen terugbetalen. Tijdens die onderhandelingen eiste Patrick Neary, de baas van het IFSRA,  garanties dat die 7 miljard zouden volstaan.

Uit het opgenomen telefoongesprek blijkt dat beide bankmanagers al wisten dat dat niet het geval zou zijn. Het bedrag was te klein en ze zouden dat ‘nooit’ terugbetalen. Ze vroegen echter een te klein bedrag om de IFSRA over de brug te krijgen.

Een en ander werd op een zeer lacherige toon gezegd, waarbij zeer meewarig werd gedaan over het idee dat de bank zelf zou opdraaien voor zijn schulden. Er wordt in Ierland op politiek niveau nu een doorlichting van de bank geëist. De oppositie eist in ieder geval een grondig onderzoek.

Stukken uit de conversatie:

Fitzgerald: “And is that €7 billion a term?”

Bowe: “This is €7 billion bridging.”

Fitzgerald: “Yeah.”

Bowe: “So … so it is bridged until we can pay you back … which is never.” (Both laugh)

Bowe: “So under the terms that say repayment, we say; ‘No …'” (laughter)

Fitzgerald: (Laughing) “None…just none. Not applicable. OK and what did he say? ‘I need a change of underwear?’

Fitzgerald: “Jesus that’s a lot of dosh … Jesus f—–g hell and God … well do you know the Central Bank only has €14 billion of total investments so that would be going up 20 … Gee..that would be seen.

Fitzgerald: “Ah we are, yeah, yeah and, em, what, how did you arrive at the seven?

Bowe: “Just, as Drummer (CEO David Drumm) would say, ‘picked it out of my arse’, you know. Em … I mean, look, what we did was we basically said: ‘What is the amount we can securitize over the next six months?’ And basically say to them: ‘Look our problem is time, it’s not our ability to create the liquidity, the enemy is time here.'”

Bowe: Yeah and that number is seven, but the reality is that actually we need more than that. But the strategy here is you pull them in, you get them to write a big [check] and they have to keep, they have to support their money, you know.”

Fitzgerald: “Yeah, yeah, yeah, yeah, yeah. They’ve got skin in the game and that’s the key.”

Bowe: “They have and they have invested a lot. If they saw, if they saw, the enormity of it up front, they might decide, they might decide they have a choice. You know what I mean? They might say the cost to the taxpayer is too high. But … em … if it doesn’t look too big at the outset…if it looks big, big enough to be important, but not too big that it kind of spoils everything,

Fitzgerald: “Yeah, Yeah.”

Artikel oorspronkelijk verschenen in DeWereldMorgen.be.