Documentaire ‘Chebeya’ op filmfestival Kameroen

Yaoundé, Kameroen

Yaoundé, Kameroen (foto flickr cretavie commons/friel)

FacebooktwitterFacebooktwitter

De documentaire film ‘L’affaire Chebeya, un crime d’état?’ over de moord op de Congolese mensenrechtenactivist Floribert Chebeya op 2 juni 2010 neemt toch deel aan een filmfestival in Kameroen. Een verbod op aanvraag van de Congolese overheid om de film niet te vertonen werd ingetrokken.

De film ’L’affaire Chebeya, un crime d’état’ behandelt het proces dat in Congo tegen een aantal politieofficieren werd aangespannen, voor hun aandeel in de moord op Floribert Chebeya. Deze mensenrechtenactivist werd op 2 juni 2010 vermoord in de Congolese hoofdstad Kinshasa. Het lichaam van zijn chauffeur Fidèle Bazana werd nooit teruggevonden.

Na de ontdekking van zijn zwaar verminkte lichaam gingen vermoedens uit naar John Numbi, opperbevelhebber van de Congolese politie, als opdrachtgever. Hij werd geschorst – een schorsing die nog altijd geldt – maar werd nog steeds niet vervolgd. Een aantal lagere officieren werd wel al veroordeeld.

Sinds het verschijnen van zijn film ondervindt de Belgische cineast Thierry Michel de grootste moeite om nog in Congo te filmen. Daar werd de film verboden. John Numbi heeft in België tegen Michel een proces aangespannen wegens smaad en eerroof. Hij heeft dit proces echter verloren.

Ecrans noirs (zwarte schermen)  is een vereniging die de Afrikaanse film promoot in Centraal Afrika. Van 29 juni tot 6 juli organiseert de vereniging een filmfestival in de Kameroenese stad Yaoundé. Na expliciete tussenkomst van de Congolese amabassadeur in Kameroen bij de lokale autoriteiten werd de vertoning aanvankelijk verboden en werd aan Thierry Michel medegedeeld dat hij bij aankomst onmiddellijk het land terug zou worden uitgewezen.

Na een internationale campagne in de Franstalige Afrikaanse landen werd dat verbod uiteindelijk ingetrokken en kan de vertoning alsnog doorgaan. De film van Thierry Michel over Chebeya zal vandaag vrijdag 5 juli vertoond worden op het festival.

Hierbij de filmtrailer:

Artikel oorspronkelijk verschenen in DeWereldMorgen.be.