‘Mediastan’, antwoord WikiLeaks op The Fifth Estate

FacebooktwitterFacebooktwitter

In de film ‘Mediastan’ geeft WikiLeaks een blik achter de schermen van hun actie in 2011 om media in Kazakhstan, Kirgizië, Tadzjikistan, Turkmenistan, Oezbekistan, Afghanistan (onder Amerikaanse bezetting) en in GB en de VS te overtuigen honderdduizenden geheime documenten van de VS te publiceren.

Je kan de volledige documentaire bekijken op YouTube (Russisch/Zweeds/Engels gesproken/Engelse ondertitels). Alleen tijdens het weekend van 12-13 oktober 2013 is de film vrij beschikbaar.

UPDATE 17 oktober: ‘Mediastan’ is niet steeds vrij beschikbaar. De film kan je hier bekijken tegen betaling van 1 Britse pond (1,18 euro) voor éénmaal, 1,20 Britse pond voor onbeperkt kijken gedurende 7 dagen. Dit is de trailer:

 

In hun poging honderdduizenden geheime documenten te publiceren botst een team van jonge journalisten op de (meestal ongeschreven en onuitgesproken) grenzen van de vrijheid van meningsuiting in de wereld. Tijdens hun reis door de Centraal-Aziatische Republieken herhaalt zich telkens weer hetzelfde scenario. Lokale journalisten en media beginnen met te stellen dat er geen grenzen of taboes zijn voor hun werk.

Van zodra ze dan de vraag krijgen om documenten te publiceren die de lokale machthebbers in een slecht daglicht plaatsen, krabbelen zij terug. Alleen een journalist van Radio Liberty in Kirgizië is rechtuit over zijn weigering om mee te werken: “Wij worden gefinancierd door USAID” (het Amerikaanse agentschap voor ‘ontwikkelingssamenwerking’).

Steeds weer komt de vraag terug waar media eigenlijk voor dienen. Het laatste deel bevat interviews met de hoofdredacteurs van de Guardian en de New York Times, eveneens uit 2011. Wie wil weten waar het WikiLeaks om te doen, kan zijn tijd beter niet verliezen aan ‘The Fifth Estate’ en ‘Mediastan’ bekijken.

Dit is niet alleen een documentaire over geheime activiteiten van de Amerikaanse regering. Dit is eveneens een documentaire over de staat van de hedendaagse journalistiek. Ontluisterende documentaire.

Deze film werd grotendeels opgenomen voor Julian Assange in de ambassade van Ecuador in Londen terecht kwam, om uitlevering door Zweden aan de VS te vermijden.

Artikel oorspronkelijk verschenen in DeWereldMorgen.be.