Julian Assange: Obama blijft liegen over NSA

Julian Assange
FacebooktwitterFacebooktwitter

In een interview met de Amerikaanse tv-zender CNN stelt Julian Assange dat president Obama’s toespraak van 17 januari 2014 er enkel is gekomen omdat hij daartoe werd gedwongen door klokkenluiders als Edward Snowden.

Assange meent dat Obama in feite niets concreets voorstelt. Hij kaatst de bal door naar het Congres en naar panels van juristen, die hij zelf zal aanduiden. Bovendien blijft Obama volgens Assange liegen wanneer hij stelt dat de NSA nooit misbruik heeft gemaakt van zijn bevoegdheden.

Het bespioneren van staatsleiders zoals Duits bondskanselier Angela Merkel en Braziliaans president Dilma Rousseff is in feite niet zo belangrijk. Veel erger is de massale spionage van miljoenen onschuldige burgers. “Het is gewoon beschamend dat een president vijfenveertig minuten lang spreekt zonder iets te zeggen.”

Julian Assange werd over de toespraak van president Obama geïnterviewd door CNN vanuit de ambassade van Ecuador in Londen. Uittreksels van dit interview kunnen hier bekeken worden.

Glenn Greenwald, de journalist die de documenten van Edward Snowden openbaar maakte, komt tot een gelijkaardige conclusie in The Guardian. “Obama legt een deken van ‘verandering’ over het status quo van de NSA. De massale spionage, die zoveel verontwaardiging heeft opgewekt, gaat gewoon door.”

Assange, oprichter van WikiLeaks, leeft sinds juni 2012 in ballingschap in de ambassade van Ecuador in Londen. Zweden blijft zijn uitwijzing eisen om hem ’te horen’ om te bepalen of er al dan niet sprake is van mogelijk seksueel wangedrag, niet van mogelijke verkrachting.

De Zweedse autoriteiten hebben in al die tijd nog steeds geen formele aanklacht voor verdenking van een specifiek misdrijf ingediend. Meerdere media blijven ondertussen beweren dat Assange in Londen zou worden ‘gezocht voor verkrachting’. Assange vreest nog steeds een uitlevering vanuit Zweden aan de VS. Zweden heeft immers veel soepelere regels (onder andere procedures achter gesloten deuren) voor uitwijzing dan Groot-Brittannië. 

Het volledige programma van CCN met het interview van Assange:

Artikel oorspronkelijk verschenen in DeWereldMorgen.be.