Interview Glenn Greenwald: privacy is een essentieel mensenrecht

Glenn Greenwald vanuit Rio de Janeiro

Glenn Greenwald vanuit Rio de Janeiro (foto popularresistance.org)

FacebooktwitterFacebooktwitter

In een uitgebreid interview licht Glenn Greenwald de motivatie achter zijn werk toe. “Privacy is essentieel voor de mens en is onmisbaar om alle andere vrijheden te laten functioneren.””Spionage op dergelijke schaal heeft niets met de strijd tegen terrorisme te maken.”

Het internetbedrijf Vice Media Inc. publiceerde een interview met Glenn Greenwald, waarin hij zijn visie geeft op wat er gaande is in de wereld van inlichtingendiensten en welke gevaren de mensheid bedreigen als zij niet gestopt worden.

Het interview werd opgenomen in zijn woning in Rio de Janeiro. Greenwald kan Brazilië niet meer verlaten omdat hij ernstig rekening houdt met een eventuele aanhouding en gevangenisstraf in de VS of Groot-Brittannië, de twee landen die het hardst om zijn bestraffing vragen.

Hieronder een aantal citaten uit dit interview dat je onder dit artikel volledig kan bekijken.


“Uit alle studies blijkt dat als iemand weet dat hij wordt bekeken, dat hij zich dan gaat gedragen volgens wat hij denkt dat de aanvaarde normen zijn die de maatschappij aanvaardt, niet naar wat hij zelf denkt te moeten doen.”

“Wie privacy uitschakelt, schakelt onafhankelijk denken, democratische dissidentie en creativiteit uit. Dat heeft niet alleen politieke gevolgen maar ook een diepe impact op het individu zelf.”

“Aanvankelijk was ik een liberaal denkende advokaat die gewoon zijn werk deed. Het is pas toen ik vaststelde dat mijn land zijn burgers jarenlang opsluit, zonder vorm van proces, zonder beschuldiging, zonder verdediging, dat ik ben beginnen na te denken.”

“Nadat ik met Edward Snowden lange tijd internetcontact had gehad, verwachtte ik een oudere man, een vijftiger, een zestiger, met jarenlange ervaring te ontmoeten. Ik was geschokt om vast te stellen dat zo een jonge onervaren man al zoveel informatie kon behandelen.”

“De mensen denken dat spionage van echte gesprekken belangrijk is. Dat is niet zo. Je haalt veel meer uit die zogenaamde ‘metadata’. Met wie praat je regelmatig, wanneer, waar ben je op wanneer je met die persoon praat … daar haal je uit wat voor een persoon jij bent”.

“Een vrouw die overweegt abortus te plegen of iemand die informatie wil doorgeven kan je met metadata compleet in beeld brengen, zonder maar één telefoongesprek af te luisteren, één e-mail te lezen.”

“Ik hoor duizenden keren hetzelfde. Ik heb niets te vrezen, ik heb niets te verbergen, ik trek me daar dus niets van aan. Ik heb die personen altijd dezelfde vraag gesteld. Geef mij de paswoorden van je e-mailaccounts, van je website, van je computer zodat ik eender wat van jou kan doorgeven, gebruiken of publiceren wat ik maar wil. Niemand heeft mij zijn paswoorden gegeven. Weinig mensen geloven dat echt, dat ze niets te verbergen hebben.”

“Als er morgen overal op elke straat, in elke kamer van je huis een camera staat, als de politie overal eender wanneer zonder gerechtelijke toestemming mag binnenvallen, iedereen mag aanhouden zonder een reden te geven, wel, dan zullen er inderdaad veel minder verkrachtingen en overvallen zijn. Toch willen wij dat niet, wij zijn bereid met een zekere hoeveelheid risico te leven, omdat wij ons privé-leven willen beschermen.

“De echte redenen voor deze massale spionage is economisch en politiek. Met informatie verwerf je macht en controle over de bevolking. Dit is wat elke tirannie doet.”

“Hoe meer informatie je verzamelt, hoe moeilijker het wordt om uit die massa de juiste relevante dingen te halen. Ook dit bewijst dat dit niets met de strijd tegen terrorisme te maken heeft. De echte reden is macht, het is niet zomaar dat dit net is wat dictaturen doen.”

“Of Obama nu wel of niet wist dat de Braziliaanse president of de Duitse bondskanselier werden afgeluisterd, is op zich niet zo belangrijk. Wat is trouwens erger? Dat hij het wist en liet gebeuren of dat hij het niet wist en dus met een geheime dienst zit die zijn zin doet?”

“Dat bepaalde journalisten proberen mij en anderen te criminaliseren heeft me niet verrast. Ik had immers al gezien wat er met WikiLeaks is gebeurd. Mij overkomt nog niet wat Julian Assange is overkomen, omdat ik een Amerikaans staatsburger ben, jarenlang als advokaat heb gewerkt, voor een groot medium (The Guardian) heb geschreven, voor ik de onthullingen van Snowden heb uitgebracht.”

“Dezelfde journalisten die mij verwijten dat ik geheimen uitbreng, doen dat voortdurend zelf. Alleen zijn de geheimen die zij uitbrengen uitsluitend die zaken die het eigen land, het eigen systeem, de eigen president goedpraten, verontschuldigen of eren. Die worden uiteraard nooit vervolgd.”

“Wat Snowden heeft gedaan is het ultieme antigif tegen de sfeer van defaitisme, dat idee dat instituten zo enorm en zo machtig zouden zijn dat niets kan gedaan worden om ze te stoppen.”

Het volledige interview:

Artikel oorspronkelijk verschenen in DeWereldMorgen.be.