VN bezoekt Amerikaans Indiaan Leonard Peltier, 37 jaar politiek gevangene

Op 24 januari 2014 kreeg Leonard Peltier bezoek van VN-Rapporteur James Anaya

Op 24 januari 2014 kreeg Leonard Peltier bezoek van VN-Rapporteur James Anaya (foto http://indiancountrytodaymedianetwork.com)

FacebooktwitterFacebooktwitter

Vrijdag 24 januari 2014 bezocht James Anaya, VN-Speciale Rapporteur voor de Rechten van Inheemse Volkeren, Leonard Peltier van de American Indian Movement in de gevangenis van Coleman, Florida. Volgens Amnesty International is hij al 37 jaar een politieke gevangene. Dit bezoek verhoogt de druk op president Obama om hem vrij te laten.

37 jaar gevangen voor politieke actie

Leonard Peltier werd in 1977 veroordeeld tot twee maal levenslang voor de moord op twee agenten van de FBI tijdens een conflict op het Indianenreservaat van Pine Ridge in de noordelijke deelstaat Zuid-Dakota in juni 1975. Hij heeft altijd zijn onschuld staande gehouden. De twee andere verdachten waren eerder vrijgesproken wegens wettige zelfverdediging tegen personen waarvan zij de identiteit niet kenden en die op hen het vuur hadden geopend.

Peltier was nog voor dit proces naar Canada gevlucht. Hij was reeds voor het betreffende incident het doelwit van aanslagen door de FBI en de politie geweest, omwille van zijn politieke activiteiten voor de rechten van de Amerikaanse Indianen. Op basis van een getuigenverklaring die later vals bleek te zijn leverde Canada hem uit aan de VS. In een afzonderlijk proces werd hij wel veroordeeld voor de feiten. Later werden verklaringen teruggevonden waarin de FBI expliciet stelde dat het zich ditmaal niet zomaar ging verlaten op het gerecht, om toch een veroordeling te krijgen.

Bezoek van Anaya

In zijn rapport van 2012 over de toestand van de mensenrechten van de inheemse volkeren in de VS stelt Anaya het volgende:

“Een zaak die scherpe gevoelens van onrecht blijft uitlokken bij de inheemse volkeren van de VS is de welbekende zaak van Leonard Peltier. Na een proces dat werd bekritiseerd door velen voor talrijke onregelmatigheden, werd de heer Peltier veroordeeld tot twee levenslange gevangenisstraffen voor moord.”

“Hem werd meermaals vervroegde vrijlating (‘parole’) geweigerd. Pleidooien voor presidentiële amnestie door bekende persoonlijkheden en instellingen hebben geen resultaat gehad. Dit vermindert steeds verder het reeds minimale vertrouwen dat de inheelse volkeren van dit land hebben in het rechtssysteem.”

Op basis van technische en juridische argumenten werd telkens weer een nieuw proces geweigerd, ook toen er forensisch bewijs werd geleverd die de onschuld van Peltier aantoonde. In latere adviezen over de zaak hebben rechters in beroep bevestigd dat Peltier inderdaad niet de dader was, maar dat hij er wel ‘medeplichtig’ aan was. ZIj deden dit op basis van getuigenissen, waarvan reeds was aangetoond dat ze vals, onjuist of afgedwongen waren.

De zaak van Leonard Peltier werd en wordt door de mainstreammedia genegeerd. Talrijke steuncomités, organisaties en persoonlijkheden blijven echter onverdroten ijveren voor zijn vrijlating. Het recente bezoek van VN-Rapporteur Anaya verhoogt de druk op Obama om presidentiële clementie te verlenen.

Artikel oorspronkelijk verschenen in DeWereldMorgen.be.