NewB vat derde fase aan: project krijgt vorm

NewB
FacebooktwitterFacebooktwitter

Donderdag 30 januari 2014 stelt NewB, het project voor een nieuwe coöperatieve bank, zijn verdere stappen voor. Het project doet een oproep aan de 44.000 huidige en aan nieuwe coöperanten om tot zes aandelen van 20 euro te kopen.

Het recente ongevraagde advies van voorzitter Luc Coene van de Nationale Bank heeft het enthousiasme slechts even getemperd. Men was bij NewB immers vooral verbaasd dat dit advies werd geformuleerd, nog voor het project een officiële erkenning als bankinstelling had aangevraagd.

Na enig beraad en een recente algemene vergadering, gaat het project onverminderd verder met de volgende stap van de planning. Voor dit jaar werd daartoe reeds een budget goedgekeurd van 7,68 miljoen euro.

Om 2,5 miljoen euro, één derde van dat bedrag, te verzamelen, biedt NewB zogenaamde B-aandelen van 20 euro aan voor een maximaal bedrag van 120 euro. Aan de 44.000 huidige coöperanten wordt gevraagd een bijkomende aankoop van 1 tot maximaal 5 aandelen te overwegen, bovenop het eerste aandeel dat ze reeds bezitten.

Dezelfde oproep wordt ook gericht aan kandidaat-coöperanten. Zij kunnen naar keuze 1 tot 6 B-aandelen aankopen. Voor het overige bedrag van het geplande budget wordt onderhandeld met institutionele investeerders.

Als coöperatieve onderneming heeft NewB wettelijk het recht om dit deel van het kapitaal op te halen zonder een aandelenprospectus aan te bieden op de markt, zoals dat voor bestaande banken geldt. Kandidaat-kopers van deze B-aandelen krijgen ter overweging alle informatie over de kansen en risico’s van hun investering.

Aandelen aanbieden met een correcte weergave van kansen en risico’s: het begin van een nieuwe ethiek in de banksector?

Artikel oorspronkelijk verschenen in DeWereldMorgen.be.