Oxfam en Scarlett Johansson scheiden na reclame voor bedrijf in bezet Palestina

Medewerkers van Oxfam verdelen hulpgoederen in Gaza

Medewerkers van Oxfam verdelen hulpgoederen in Gaza (foto Oxfam International)

FacebooktwitterFacebooktwitter

Oxfam werkt niet langer samen met actrice Scarlett Johansson. Sinds 2005 was zij ambassadeur voor de organisatie. De samenwerking kwam tot een einde nadat zij in een reclamecampagne voor het bedrijf SodaStream optrad. Dit bedrijf heeft een fabriek in de Palestijnse bezette gebieden.

Oxfam is altijd één van de voortrekkers geweest van de Palestijnse zaak. Scarlett Johansson was reeds acht jaar goodwill ambassadeur van de organisatie. Oxfam heeft steeds de illegaliteit van de koloniale nederzettingen in de bezette gebieden aangeklaagd. Israël zet het label ‘Made in Israël’ op alle producten die in de bezette gebieden worden geproduceerd.

Handel drijven in bezette gebieden ten koste van de autochtone bevolking is een overtreding van de Conventies van Genève. Ook talrijke resoluties hebben de bezetting van Palestijnse gebieden door Israël veroordeeld.

De lokale bevolking werkt er bovendien aan lagere lonen en in slechte werkomstandigheden. Ze moeten ook dagelijks tergende wegblokkades trotseren om op hun werk te geraken.

SodaStream is onder meer producent van zuurstofpompen om thuis bruisend water te produceren. Het bedrijf heeft ook een fabriek in de koloniale nederzetting Ma’aleh Adunim op de Westelijke Jordaanoever.

Die nederzettingen maken overvloedig gebruik van het grondwater in de bezette gebieden, terwijl Palestijnse boeren stelselmatig vergunningen voor het boren van waterputten worden geweigerd.

Nadat Oxfam weet kreeg van de reclamecampagne van Scarlett Johansson, heeft de organisatie overleg gepleegd met de actrice. Zij zag de contradictie niet en de samenwerking werd beëindigd.

Artikel oorspronkelijk verschenen in DeWereldMorgen.be.