Organisatie Amerikaanse Staten roept op tot dialoog in Venezuela

FacebooktwitterFacebooktwitter

Op een speciaal door Panama en de VS samengeroepen top van de Organisatie van Amerikaanse Staten (OAS) hebben 29 lidstaten opgeroepen tot een dialoog tussen alle betrokken partijen. De VS, Canada en Panama eisten een eenzijdige veroordeling van de Venezolaanse regering maar vingen bot.

Panama had het initiatief genomen om de OAS samen te roepen, om de Venezolaanse regering aan te duiden als enige verantwoordelijke voor de recente rellen, waarbij reeds meer dan 20 doden vielen. De OAS zal geen missie zenden om na te gaan waar en bij welke personen de verantwoordelijkheid ligt voor het recente geweld maar oproepen tot een dialoog tussen alle betrokken partijen. De organisatie neemt dus geen voorafgaande stelling in tegen de Venezolaanse regering.

Opmerkelijk is dat zelfs Paraguay en Honduras voor de resolutie hebben gestemd, twee landen waar een regering aan de macht is na een staatsgreep met steun van de VS. Ook Mexico en Colombia, de grootste bondgenoten van de VS in Latijns-Amerika stemden voor de resolutie. Een gezamenlijke verklaring werd op 7 maart 2014 gepubliceerd onder de titel ‘Solidariteit en steun voor de democratische instellingen, dialoog en vrede in de Bolivariaanse Republiek Venezuela’.

In deze verklaring bevestigt de OAS de democratische legitimiteit van de huidige regering en roept alle partijen op tot een dialoog. Alleen Panama, de VS en Canada stemden tegen. Roy Chaderton, de Venezolaanse ambassadeur bij de OAS, noemde deze beslissing historisch.

Niet de eerste maal

Wie de organisatie de laatste jaren heeft gevolgd is echter minder verrast. De OAS heeft immers al enkele jaren gebroken met de traditie van volgzaamheid van de VS en Canada. De laatste grote top van de OAS ging in 2012 door in de Colombiaanse stad Cartagena. Die werd een complete afgang voor de VS:

  • alle aanwezige lidstaten (op de VS en Canada na) verklaarden dat dit de laatste OAS-top zou worden zonder Cuba;
  • de top nam een voorstel aan om het decriminaliseren van alle drugs te bestuderen (op de VS en Canada na);
  • alle lidstaten erkenden de soevereiniteit van Argentinië over de Malvinas, de Britse Falklands (op de VS en Canada na).

Omwille van de historische dominantie van de VS in de OAS werden de voorbije jaren ondermeer de UNASUR opgericht, de Banco del Sur en CELAC. Het ziet er nu naar uit dat de OAS zich eveneens afkeert van de VS (zie dit artikel). Opmerkelijk is dat de 29 landen dit standpunt innemen tegen zowat alle commerciële media in eigen land en zowat alle westerse media in. Die leggen de verantwoordelijkheid voor de recente rellen nagenoeg volledig bij de linkse regering van president Maduro.

In 2012 kregen de resultaten van de OAS-top nauwelijks aandacht. Er vloeide echter veel inkt over een  schandaal met de persoonlijke lijfwachten van president Obama op de OAS-top. Die hadden geweigerd prostituées te betalen voor bewezen diensten op hun hotelkamer.

P.S. Nieuwe president in Chili

Michelle Bachelet, de verkozen president van Chili, legt op dinsdag 11 maart de eed af. Zij heeft in een interview op de Chileense zender Canal 13 bevestigd alle steun te zullen geven aan de huidige president Maduro van Venezuela. “Het lijkt ons niet correct dat gewelddadige acties gericht zijn op de destabilisatie van een democratisch verkozen regering.”

Artikel oorspronkelijk verschenen in DeWereldMorgen.be.