Ex-guerrillero wordt president El Salvador

Salvador Sánchez Cerén

Salvador Sánchez Cerén (foto www.fmln.org.sv)

FacebooktwitterFacebooktwitter

Salvador Sánchez Cerén, één van de historische leiders van het Frente Farabundo Marti de Liberación Nacional, werd zondag 9 maart verkozen tot nieuwe president van El Salvador. De nationale verkiezingscommissie heeft de resultaten bevestigd.

De overwinning van Cerén was zeer nipt, hij haalde nipt 50,11 procent van de stemmen. In de eerste ronde had hij al 48,92 procent behaald. Norman Quijano, kandidaat voor de rechtse Alianza Republicana Nacional (ARENA) behaalde 49,89 procent, een verschil van nauwelijks 6634 stemmen.

Quijano, de kandidaat van de traditionele Salvadoraanse oligarchie, had zich na zondag al tot overwinnaar uitgeroepen en roept zijn achterban nu op om de resultaten niet te aanvaarden. De nationale verkiezingscommissie begon op maandag een hertelling. Daarbij werden 4191 stemmen herschikt ten voordele van de rechtse kandidaat. Dat was echter onvoldoende om de uitslag te wijzigen. Er bleef een verschil van 6634 stemmen.

Eugenio Chicas, voorzitter van de nationale verkiezingscommissie, verklaarde de verkiezingsuitslag geldig en wees op de aanwezighid van talloze internationale waarnemers en organisaties om zijn beslissing kracht bij te zetten.

Guerrilla wordt politieke partij

Het FMLN is al aan de macht sinds 2009, toen de partij zich achter consensuskandidaat Maurico Funes schaarde, die zelf geen lid was van het FMLN, ook niet toen de partij nog een gewapende guerrilla-organisatie was. De nieuwe president Ceren was onder hem al vice-president.

Het blijft historisch dat een linkse lijst een tweede maal de helft van de stemmen behaald in een land dat zolang werd bestuurd door een oligarchie die het staatsapparaat inzette voor een van de meest gruwelijke repressie in Centraal-Amerika. Merkwaardig ook vermits de media, bijna volledig in handen van diezelfde oligarchie, het FMLN altijd als terroristen hebben afgespiegeld en alle schuld voor de terreur van het verleden in hun schoenen blijven schuiven.

Arena, de partij die traditioneel aan de macht was in El Salvador sinds 1980, werd nog opgericht door Roberto d’Aubuisson, die later werd ontmaskerd ales het brein achter de moord op aartsbisschop Romero. Hij was de voorzitter van de partij van bij de oprichting tot 1985. Uit latere onderzoeken bleek dat hij voor 1980 als hoger officier in het leger verantwoordelijk was voor de dooseskaders en persoonlijk deelnam aan folteringen van journalisten, onderwijzers, vakbondsleiders – personen die streden voor sociale emancipatie in dit nog grotendeels feodale land.

Het FMLN werd opgericht, eveneens in 1980, als koepel van vijf gewapende verzetsorganisaties, die streden tegen de terreur van de oligarchie tegen de landbouwbevolking. Het leger en de paramilitaire doodseskaders werden in 1992 tot een vredesakkoord gedwongen, waarbij het FMLN werd ontwapend en tot politieke partij omgevormd. De oligarchie heeft weliswaar veel politieke macht ingeboet maar houdt nog stevig alle economische hefbomen en zowat alle media in de hand.

De nieuwe president wacht een immense taak. Meer dan veertig procent van de bevolking leeft nog in diepe armoede

Artikel oorspronkelijk verschenen in DeWereldMorgen.be.