Meest voorkomend terrorisme in VS is blank en christelijk

A White Man Speaks Out
FacebooktwitterFacebooktwitter

Op 15 april 2013 werden drie mensen gedood en veertien zwaargewond door een bomaanslag van twee jonge Tsjetsjeense moslims tegen de marathon van Boston. Deze herdenking kreeg veel aandacht in de Amerikaanse media.

 

Frazier Glenn Miller bij zijn recente arrestatie.

Het gelaat van 'blank terrorisme' in de jaren 1980.

Frazier Glenn Miller spreekt de pers toe in 1984.

De aanslag van Boston was een gruwelijke misdaad die zwaar veroordeeld moet worden. Niets kan dergelijke wandaden verantwoorden. Geen enkel motief kan dit goedpraten.

Er is echter iets fundamenteel mis met de manier waarop Amerikaanse media met dit soort misdaden omgaat. Aanslagen zoals de marathon van Boston worden aangeklaagd als ‘moslimterrorisme’. Dat het om terrorisme gaat leidt geen twijfel. Deze wandaad is echter even representatief voor de gemiddelde moslim als de moord op drie Joden door een blanke supremacist enkele dagen geleden dat is voor de gemiddelde christelijke gelovige in de VS.

Aanslagen met een christelijk fundamentalistische inspiratie worden echter nooit ‘christenterrorisme’ genoemd, meestal zelfs niet ’terrorisme’ zonder adjectief. Hetzelfde geldt voor racistisch geïnspireerde terreurdaden. ‘Blank/christelijk terrorisme’ is een onbestaand fenomeen in de Amerikaanse media.

Ku Klux Klan

Nochtans kunnen racistische en christelijke terreur bogen op een lange en taaie traditie in de Amerikaanse geschiedenis. Van de Ku Klux Klan tot hedendaagse haatgroepen en fundamentalistische sektes, is een heel spectrum aan misdadigers en misdadige organisaties te vinden die hun motivering vinden in een of andere interpretatie van het christelijk geloof en/of ideologieën van blanke raciale suprematie.

Recent vermoordde een blanke ’terrorist’ drie Joods-Amerikaanse burgers op twee plaatsen in de VS. Het blijkt te gaan om een zekere Frazier Glenn Miller (1940), ook bekend als Frazier Glenn Cross. Het gaat hier niet om een nobele onbekende. In 1986 was hij één van de oprichters van de White Patriot Party. Daarvoor was hij “grand dragon”, een leidinggevende positie in de Ku Klux Klan, van de staat Carolina.

Er bestaan video-opnames van zijn toespraken, tapes van zijn radio-interviews, artikels in kranten en weekbladen, commentaren van zijn hand op websites. Hij schreef het boek A White Man Speaks Out. Daarin toont Miller zich een rabiaat hater van alles niet-blank, met in het bijzonder vijandigheid tegenover Joden en zwarte Amerikanen.

De énen beschuldigt hij ervan ‘Amerika gestolen te hebben’, de anderen vergelijkt hij met primaten en andere lagere zoogdieren (dit is een eufemistische omschrijving, voor wat hij werkelijk zegt verwijs ik naar het filmpje onder dit artikel). Het komt erop neer dat hij een van de meest bekende blanke supremacisten is in heel de VS, reeds veertig jaar ‘actief’ in ‘de beweging’.

Er zijn recent in de VS een aantal nieuwe blanke christelijke