Senaat VS: bevolking mag dodentol drone-aanvallen niet kennen

James Clapper, directeur overkoepelend bestuur inlichtingendiensten in de VS
FacebooktwitterFacebooktwitter

De commissie Inlichtingendiensten van de federale Amerikaanse senaat heeft een wet gewijzigd, zodat het dodental van drone-aanvallen in het buitenland onder het staatsgeheim valt.

De Senaat doet dit op verzoek van president Obama, de enige persoon die de autoriteit heeft om dergelijke aanvallen te bevelen, en van James Clapper, directeur van het overkoepelend bestuur van alle nationale inlichtingendiensten (zoals de NSA, het FBI en de CIA).

In het oorspronkelijk voorstel van de Senaat dat de president deze bevoegdheid gaf voor het jaar 2014, stond dat de president elk jaar een rapport moet publiceren waarbij de aantallen ‘combatants’ en noncombattant civilians’ afzonderlijk worden vermeld.

De president moest volgens dat voorstel dus het aantal collaterale doden – onschuldige burgers – afzonderlijk vermelden. Het aantal drone-aanvallen zelf was ook in het eerste wetsvoorstel al geheim verklaard, alleen het aantal slachtoffers niet.

Volgens Zeke Johnson van Amnesty International USA betekent dit dat de Amerikaanse bevolking nog altijd niet mag weten hoeveel mensen worden gedood door de drone-aanvallen van president Obama.

Artikel oorspronkelijk verschenen in DeWereldMorgen.be.