Israël verwijdert camera’s na gefilmde moord op Palestijnse tieners

Deze screenshot van CNN toont het exacte ogenblik dat een Israëlisch soldaat vuurt en Nadim Nuwara dodelijk gewond neerstuikt

Deze screenshot van CNN toont het exacte ogenblik dat een Israëlisch soldaat vuurt en Nadim Nuwara dodelijk gewond neerstuikt (screenshot CNN).

FacebooktwitterFacebooktwitter

Op 15 mei 2014 schoot het Israëlisch bezettingsleger twee Palestijnse tieners dood. Vier dagen later werden beelden van een veiligheidscamera verspreid, waarop te zien is dat de twee jongeren koelbloedig werden neergeschoten, zonder een dreiging te vormen. Israël beveelt nu de verwijdering van deze camera’s.

Sinds 2000 werden meer dan 1405 kinderen vermoord door Israëlische soldaten of door zionistische kolonisten. De moorden van 15 mei waren feitelijk dus geen uitzondering. Aanvankelijk kreeg deze moord nauwelijks aandacht in de westerse media.

Dat veranderde toen vier dagen later beelden opdoken, gemaakt door de veiligheidscamera van een kleine handelszaak vlakbij. Het gaat om de lokale houthandel van een timmerman, Fakher Zayed. Daarop is te zien hoe beide jongeren op de straat voor de winkel zonder enige aanleiding worden neergeschoten (de beelden zie je hieronder).

Bovendien was er op hetzelfde ogenblik een cameraploeg van CNN aanwezig, die vanuit een andere richting de betrokken soldaat filmde. Op de beelden is te zien dat hij de tijd neemt om te mikken en hoe hij na de schoten door een officier wordt berispt.

Gemanipuleerd

Het Israëlisch leger weigert voorlopig elke commentaar over de zaak en voert een eigen onderzoek. De betrokken soldaat zou voorlopig geschorst zijn. Autopsie van de slachtoffers heeft aangetoond dat ze door zware munitie werden omgebracht. Het antwoord van het Israëlisch leger is dat de beelden gemanipuleerd zijn, dat op de betrokken dag alleen rubber kogels werden gebruikt en dat het leger alleen uit zelfverdediging vuurt.

Onmiddellijk nadat de beelden in internationale media verschenen, heeft de Israëlische bezettingsmacht het videomateriaal van alle veiligheidscamera’s in de buurt in beslag genomen. Bovendien kreeg Fakher Zayed het bevel zijn camera’s binnen 24 uur te verwijderen. Een degelijk onderzoek om de authenticiteit van de beelden te verifiëren wordt daarmee onmogelijk gemaakt.

De betrokken beelden:

Artikel oorspronkelijk verschenen in DeWereldMorgen.be.