Twee Duitse deelstaten overschrijden 100 procent hernieuwbare energie

Windmolens in Duitsland

Windmolens in Duitsland

FacebooktwitterFacebooktwitter

De Duitse deelstaat Sleeswijk-Holstein bereikt in 2014 het punt waarop evenveel hernieuwbare energie wordt geproduceerd als er energie verbruikt wordt. De naburige deelstaat Mecklenburg-Voorpommeren deed dat al in 2013. Beide deelstaten willen in de toekomst nog veel meer dan de eigen energiebehoefte uit duurzame bronnen produceren.

Acht jaar geleden haalde Sleeswijk-Holstein nog maar een derde van zijn eigen energiebehoefte uit hernieuwbare energie. De deelstaat telt meer dan tweehonderd bedrijven die actief zijn op het gebied van windenergie. Samen hebben die 7.000 werknemers, meldt de organisatie Renewables International. Als Sleeswijk-Holstein de doelstelling van 300 procent haalt, wordt de deelstaat goed voor 8 procent van de totale Duitse elektriciteitsbehoefte.

De naburige deelstaat Mecklenburg-Voorpommeren produceerde in 2013 reeds 20 procent meer dan de eigen energiebehoefte. In maart 2014 kondigde de deelstaat aan ook veel meer groene energie te willen gaan produceren dan het eigen verbruik. Mecklenburg-Voor-Pommeren telt 1,6 miljoen inwoners, Sleeswijk-Holstein ongeveer 2,8 miljoen.

Het hoofdstedelijk gebied Berlijn-Brandenburg, ten zuiden van Mecklenburg-Voorpommeren, omvat 4,5 miljoen inwoners. Om Berlijn voor 100 procent op hernieuwbare energie te laten draaien, zouden ook de omringende deelstaten meer groene energie moeten produceren. Berlijn-Brandenburg produceert nu reeds 78 procent van zijn energiebehoefte uit hernieuwbare bronnen.

Commercieel aantrekkelijk

Conservatieve energie-experten hebben altijd beweerd dat energieproductie uit wind- en zonne-energie nooit kan volstaan voor de volledige energiebehoeftes. Er zou altijd een opvangcapaciteit moeten zijn om windstille en/of bewolkte periodes te overbruggen. De ervaring wijst nu uit dat dat niet het geval is.

Uit een recente opiniepeiling blijkt dat twee derde van alle commerciële bedrijven overwegen minstens een deel van hun energiebehoeftes uit eigen zonne-energie te halen. Door zijn massale overschakeling heeft Duitsland zonnecellen commercieel aantrekkelijk gemaakt voor de hele wereld. In 2003 kostte een zonnecel nog gemiddeld 5 euro, in 2013 was dat al gezakt tot 0,7 euro.

Een probleem waar Duitsland mee kampt, is dat de oorspronkelijke kostendekking niet was gebaseerd op een dergelijke positieve prognose. De gezinnen dreigen nu voor de meeste kosten op te draaien. Daarom wordt eraan gewerkt om de betreffende wetgeving aan te passen. Er moet ook dringend worden geïnvesteerd in transportlijnen. Het huidige verdeelnet is onvoldoende.

Artikel oorspronkelijk verschenen in DeWereldMorgen.be.