Wereldwijd positieve evolutie afschaffing doodstraf

Op 19 December 2007 werd het Coliseum in Rome verlicht met de slogan 'No Justice Without Life', na de afschaffing van de doodstraf in de Amerikaanse staat New Jersey

Op 19 December 2007 werd het Coliseum in Rome verlicht met de slogan 'No Justice Without Life', na de afschaffing van de doodstraf in de Amerikaanse staat New Jersey (foto New jersey Catholic Conference).

FacebooktwitterFacebooktwitter

“De wereldwijde trend naar afschaffing van de doodstraf van de voorbije 15 jaar zette zich voort in 2013 en 2014. Slechts 37 landen hebben de doodstraf nog in de wet en al dan niet in de praktijk”, aldus de organisatie ‘Hands Off Cain’ in zijn jaarrapport.

Hands Off Cain (‘handen af, Caïn’ – Caïn is de zoon van Adam en Eva die zijn broer Abel doodt in de mythe van het aards paradijs) is een mensenrechtenorganisatie die sinds 1998 strijdt voor de wereldwijde afschaffing van de doodstraf. Hun jaarrapport 2014 is zopas verschenen.  De organisatie volgt de toepassing van de doodstraf op de voet en ijvert onder meer voor de toepassing van het VN-moratorium op de doodstraf van 1994 en voor de benoeming van een Speciale VN-Gezant om de praktijk van de doodstraf wereldwijd te monitoren.

Hands Off Cain is ontstaan op initiatief van een aantal Italiaanse organisaties, in het bijzonder van de Italiaanse Radicale Partij. Ter gelegenheid van hun jaarrapport reikt de organisatie de prijs van ‘Abolitionist van het Jaar’ aan president Boni Yavi, voor zijn jarenlange toewijding aan de afschaffing van de doodstraf in Afrika. De organisatie pleit voor een permanente dialoog met de hardste landen, China, Iran en Irak.

Met de uitzondering van de VS en Japan zijn er geen democratische landen in de wereld meer die de doodstraf nog toepassen. Er zijn ook nog een aantal landen waar de doodstraf officieel niet meer wordt toegepast of uit de wet werd geschrapt, maar waar standrechtelijke executies nog steeds een probleem vormen zoals Colombia en Israël.

Er zijn steeds meer landen die de doodstraf afschaffen, maar daar staat tegenover dat het verminderde aantal landen waar de doodstraf nog bestaat, meer executies uitvoeren dan vroeger, waardoor het totaal aantal terechtstellingen toch nog stijgt.

In 2013 werden 4.106 mensen terechtgesteld, tegenover 3.967 in 2012. Die toename is uitsluitend te wijten aan het hoogste aantal executies sinds 1998 in Iran en sinds 2003 in Irak.  In Irak worden nu meer mensen terechtgesteld dan onder de dictatuur van Saddam Hoessein.

Artikel oorspronkelijk verschenen in DeWereldMorgen.be.