Nog 22 landen passen doodstraf toe

In 1989 werd Carlos de Luna geëxecuteerd voor moord. In 2012 erkende de Amerikaanse rechtbank dat de verkeerde persoon werd terechtgesteld. De echte dader was iemand uit zijn buurt die op hem leek

In 1989 werd Carlos de Luna geëxecuteerd voor moord. In 2012 erkende de Amerikaanse rechtbank dat de verkeerde persoon werd terechtgesteld. De echte dader was iemand uit zijn buurt die op hem leek (foto: Corpus Christi Police Dept.)

FacebooktwitterFacebooktwitter

De mensenrechtenorganisatie Hands Off Cain stelt op 14 oktober 2014 in het Europees Parlement zijn jaarrapport 2014 voor over de wereldwijde toepassing van de doodstraf. Nog 22 landen pasten in 2013 effectief de doodstraf toe.

De organisatie Hands Off Cain (‘Handen af van Kaïn’1) volgt de toepassing van de doodstraf wereldwijd en publiceert hier regelmatig rapporten over. De organisatie heeft ook meegewerkt aan een nieuwe resolutie die de Algemene Vergadering van de VN in december 2014 zal stemmen – voor een universeel moratorium op de doodstraf.

Honderd landen hebben de doodstraf afgeschaft. Nog 48 landen hebben de doodstraf in de wetten staan maar passen ze in de praktijk al tien jaar niet meer toe. Dat doen ze op allerlei manieren, door de doodstraf onmiddellijk in levenslang om te zetten of door de concrete beslissing tot executie in de praktijk niet meer te nemen.

Zes landen hebben de doodstraf nog in hun wetgeving, maar respecteren een officieel afgekondigd moratorium op executies: Algerije, Equatoriaal Guinea, Guatemala, Mali, Rusland en Tadzjikistan.

Uitgevoerd

Dit brengt het aantal landen die de doodstraf nog effectief toepassen op 37: Afghanistan, Bahrein, Bangladesh, Belarus, Botswana, China, Egypte, Ethiopië, Gambia, India, Indonesië, Iran, Irak, Japan, Jordanië, Koeweit, Libië, Maleisië, Nigeria, Noord-Korea, Oman, Pakistan, Palestina, Saint Kitts en Nevis, Saoedi-Arabië, Singapore, Somalië, Zuid-Soedan, Soedan, Syrië, Taiwan, Thailand, Oeganda, Verenigde Arabische Emiraten, Verenigde Staten, Vietnam en Jemen.

In 2013 hebben 22 van deze 37 landen 778 terechtstellingen uitgevoerd. De VS en Japan zijn de enige democratieën in de geïndustrialiseerde wereld die veroordeelden executeren en Wit-Rusland is het enige Europese land waar de doodstraf nog effectief wordt uitgevoerd.

De Golfstaten Saoedi-Arabië, Bahrein en Qatar passen de doodstraf ook toe voor ‘misdaden’ als overspel, ‘afwijkend’ seksueel gedrag en afvalligheid van het geloof. Bovendien worden executies er uitgevoerd door onthoofding met het zwaard op openbare plaatsen.

Werelddag tegen de Doodstraf

Zondag 12 oktober 2014 was Werelddag tegen de Doodstraf. Dit jaar stond deze in het teken van de strijd tegen de executies van mentaal gehandicapten. Internationale verdragen verbieden het veroordelen tot de doodstraf van minderjarigen en van mentaal gehandicapte personen. Dit verdrag verplicht de lidstaten ook om buitenlandse beschuldigden consulaire bijstand van hun land van herkomst te verlenen tijdens de behandeling van hun rechtszaak.

Het cijfer van 778 executies in 2013 is het officieel bevestigde. Hands Off Cain en andere organisaties, zoals Amnesty International, gaan ervan uit dat het aantal executies in China veel hoger ligt. Het zou om meerdere duizenden personen gaan. De landen met het hoogst aantal uitgevoerde doodstraffen zijn, in afnemende volgorde China, Iran, Irak, VS, Zuid-Korea, Saoedi-Arabië en Somalië.

De toepassing van de doodstraf is (met uitzondering van China) wereldwijd al jaren in dalende lijn. De recente stijging van het aantal executies ten opzichte van 2012 is volledig te wijten aan het hoge aantal executies in Irak, waar 369 personen werden terechtgesteld.

De VS zijn het enige land in de Amerika’s dat nog executies uitvoert. Van alle executies in de VS hebben 41 procent plaats in één deelstaat, Texas. De VS zijn tevens de enige democratie die minderjarigen en mentaal gehandicapten terechtstelt en die buitenlandse verdachten consulaire bijstand weigert, hoewel zij behoren tot de lidstaten die het verdrag ondertekenden waarin dit wordt verboden.

Presentation of the Hands Of Cain Report 2014 at the European Parliament

1 Kaïn en Abel zijn figuren uit het Oude Testament. Ze waren de eerste kinderen van de door God geschapen Adam en Eva. Abel vermoordde zijn broer om onduidelijke redenen, maar waarschijnlijk zou het jaloezie zijn. Abel dacht dat zijn offer aan God door God niet werd aanvaard en dat van zijn oudere broer Kaïn wel. Deze mythe komt ook in de Koran voor, daar worden ze enkel ‘de zonen van Adam’ genoemd.

Artikel oorspronkelijk verschenen in DeWereldMorgen.be.