Demonstranten Burkina Faso bestormen parlement

Demonstranten Burkina Faso bestormen parlement
FacebooktwitterFacebooktwitter

Duizenden betogers hebben het parlement en de overheidszender van Burkina Faso in de hoofdstad Ouagadougou bestormd. Het parlement stond op het punt de grondwetswijziging te stemmen, om president Compaoré opnieuw verkiesbaar te maken.

Bij de rellen van 30 oktober werden burelen vernield en auto’s in brand gestoken. President Blaise Compaoré staat daarmee voor de zwaarste politieke crisis sinds hij in 1987 de macht veroverde door de moord op president Thomas Sankara.

Ook het hoofdkwartier van de partij van de president in de stad Bobo Dioulasso en het stadhuis daar werden bestormd. De huidige rellen zijn heviger dan die van 2011. Die waren toen al de meest ernstige sinds de staatsgreep van 1987.

De regering legde een verklaring af waarin werd aangekondigd dat de stemming over het grondwetsartikel 37 uit te stellen. Dat artikel in de nieuwe grondwet beperkt het aantal opeenvolgende presidentiële mandaten tot twee.

Artikel oorspronkelijk verschenen in DeWereldMorgen.be.