China volgt Cuba met duizend gezondheidswerkers tegen ebola

Chinees militair medisch personeel krijgt een opleiding in Ebola-preventie

Chinees militair medisch personeel krijgt een opleiding in Ebola-preventie (foto chinadaily.com)

FacebooktwitterFacebooktwitter

China gaat de komende maanden duizend bijkomende gezondheidswerkers sturen naar de Afrikaanse landen waar de ebola-epidemie woedt. Dat melden de Chinese media. Daarmee treedt het land in de voetsporen van Cuba.

Cubaanse gezondheidswerkers verwijderen een slachtoffer van Ebola in Sierra Leone
Cubaanse gezondheidswerkers verwijderen een slachtoffer van Ebola in Sierra Leone (foto popularresistance.com)

Beijing stuurt in de week van 7 november 2014 een team van twaalf gezondheidswerkers naar Sierra Leone. Later in november 2014 vertrekken nog teams van laboranten en coördinatiepersoneel. Het land wil in de komende maanden maar liefst duizend gezondheidswerkers en deskundigen sturen om Afrikaanse landen te helpen in de strijd tegen de ziekte.

China heeft tot nog toe 252 manschappen in Guinea, Liberia en Sierra Leone, de drie landen die het hardst getroffen zijn door de epidemie, meldt de Engelstalige Chinese krant China Daily. Het land wil ook lokale gezondheidswerkers opleiden en de de eigen expertise delen, opgebouwd in de strijd tegen de SARS-epidemie. In totaal wil het ter plaatse opleiding geven aan zo’n tienduizend mensen.

China volgt Cuba

Daarmee treedt China in de voetsporen van Cuba. Dit laatste land heeft een bevolking van 11 miljoen mensen en een bruto nationaal product per hoofd van de bevolking van 4.883 euro (wat neerkomt op een gemiddeld maandloon van 407 euro). Toch zond Cuba begin oktober 2014 meer dan 500 gezondheidswerkers naar Sierra Leone, waar ebola het hardst toeslaat.

In verhouding tot de relatieve grootte en rijkdom van het land heeft Cuba daarmee de grootste inspanning gedaan van alle landen ter wereld. De rijke landen hebben er daarentegen voor gekozen alles in te zetten op het stoppen van de epidemie aan de eigen grenzen, in plaats van de kwaal in westelijk Afrika zelf aan te pakken.

Bronnen:

Artikel oorspronkelijk verschenen in DeWereldMorgen.be.