Britse regering plant ondermijning sociaal overleg

FacebooktwitterFacebooktwitter

Leidende ambtenaren van de personeelsdienst van het Britse ministerie van Douane, Taksen en Accijnzen bespreken een plan om de overheidsvakbond PCS te marginaliseren. Het gelekte plan bevat maatregelen om de vakbond te destabiliseren en zijn bewegingsvrijheid aan banden te leggen.

Openbare gezondheidszorg, een van de sectoren die moet besparen omdat grote bedrijven geen sociale verantwoordelijkheid willen nemen

Openbaar vervoer, eveneens een sector die zwaar moet inleveren omdat de grote bedrijven niet langer bereid zijn daar belastingen voor te betalen (foto Lode Vanoost).

De Europese koepel van overheidsvakbonden European Federation of Public Services Unions EPSU heeft namens de Britse overheidsvakbond Public and Commercial Services Union PCS bij de hoogste ambtenaar van het ministerie en Europees Commissaris voor Sociale Zaken Marianne Thyssen een klacht ingediend.

Dit plan zet volgens de EPSU het Europees model van sociaal overleg op de helling. Dat overleg is gebaseerd op de erkenning van het principe dat vakbonden de belangen van de werknemers behartigen. Met dit plan wil de Britse regering de belangenorganisaties van werkende mensen ondermijnen.

Deze aanval op de vakbonden komt op het moment dat er zware discussies zijn over lonen, banen, personeelsbestand en de toekomstige organisatie van het betrokken Britse ministerie. Dit plan om het aantal fiscale controleurs drastisch te verminderen, komt nu er meer dan ooit nood is aan een grondige aanpak van belastingontwijking en belastingfraude, aldus nog de EPSU.

Dit gebeurt tevens terwijl uit het LuxLeaks-schandaal blijkt dat talloze Europese bedrijven met de medewerking van de Luxemburgse en de eigen regeringen massaal belastingen ontduiken. Sinds 2008 werden ondertussen in alle EU-lidstaten samen 50.000 banen in de fiscale sector geschrapt. Dat geeft belastingfraude meer kansen dan ooit tevoren. Het zo gemiste belastinggeld kan niet gaan naar infrastructuur, openbaar vervoer, gezondheidszorg en andere sociale dienstverlening.

Artikel oorspronkelijk verschenen in DeWereldMorgen.be.