Economen: EU kan alleen winnen bij nieuwe start Griekenland

Volgens Joseph Stiglitz zal schuldverlichting de Griekse regering de kans geven om echte hervormingen door te voeren

Joseph Stiglitz (foto Creative Commons)

FacebooktwitterFacebooktwitter

Negentien topeconomen, onder wie Robert Skidelsky en Nobelprijswinnaars economie Joseph Stiglitz en Chris Pissarides, roepen in een open brief aan de Financial Times op om Griekenland een nieuwe start te gunnen. Het wordt tijd dat de EU inziet dat de remedies van de trojka de crisis alleen maar verergerd hebben.

Nadat een aantal columnisten van de Financial Times in hun columns hadden gepleit voor een schuldverlichting voor Griekenland hebben negentien economen zich in een brief aan de redactie van de krant achter deze oproep geschaard.

Volgens hen is schuldverlichting eerst en vooral een ethische keuze. Gezien de sociale en politieke gevolgen moet dogmatische halsstarrigheid over volledige schuldaflossing verworpen worden. Schuldverlichting zal de Griekse regering de kans geven om echte hervormingen door te voeren – door onder meer de massale corruptie en belastingontwijking aan te pakken en te investeren in hogere productiviteit. Dat kan volgens de 19 economen op drie manieren:

 1. Een periode van uitstel van een aantal jaren jaar waarin Griekenland geen terugbetaling moet uitvoeren, om terug een groei van 3 procent te bereiken en minstens 50 procent te recupereren van het bruto nationaal product dat het land sinds 2008 verloren heeft.
 2. Een vermindering van de schuld, vooral dan van de bilaterale schuld tussen staten.
 3. De Europese Investeringsbank kan fondsen ter beschikking stellen voor efficiënte investeringen.

De negentien economen wijzen er op dat er een substantieel verschil is tussen de huidige besparingen en wezenlijke hervormingen. De huidige besparingen houden geen structurele hervormingen is, omdat ze alleen gericht zijn op financiële inkrimpingen zonder langetermijnvisie. Echte hervormingen zijn bedoeld om nieuwe sociale en economische perspectieven te creëren. Dat gebeurt met de huidige aanpak van de EU niet.

Joseph Stiglitz voegt daar in een interview op de Amerikaanse zender CNBC aan toe: “Griekenland heeft inderdaad fouten gemaakt, maar de trojka heeft met haar interventie nog veel meer fouten gemaakt en de zaak alleen maar verergerd. Het medicijn dat ze gaven was vergif. De schulden namen toe en de economie verschrompelde. Het beleid dat de EU aan Griekenland heeft opgelegd heeft gewoon niet gewerkt en dat geldt ook voor Spanje en andere landen.”

De brief werd ondertekend door:

 • Joseph Stiglitz, Columbia University, Nobelprijs economie 2001
 • Chris Pissarides, London School of Economics, Nobelprijs Economie 2010
 • Charles Goodhart, London School of Economics
 • Marcus Miller, Warwick University
 • Michael Burke, Economists Against Austerity
 • Panicos Demetriades, University of Leicester
 • Stephany Grifith-Jones, IPD Columbia University
 • Gustav A. Horn, Macroeconomic Policy Institute
 • Mary Kaldor, London School of Economics
 • Neil MacKinnon, VTB Capital
 • Jose Antonio Campo, Columbia University
 • Avinash Persaud, Peterson Insittute of International Economics
 • Helmut Reisen, Shifting Wealth Consult
 • Robert Skidelsky, University of Warwick (emeritus)
 • Frances Stewart, University of Oxford
 • Robert Wade, London School of Economics
 • Hilary Wainwright, Transnational Institute Amsterdam
 • Simon Wren-Lewis, Merton College Oxford

Bronnen:

Artikel oorspronkelijk verschenen in DeWereldMorgen.be.