Extreem-rechts Oekraïne weigert akkoord Minsk te respecteren

Dmitro Jarosh

Dmitro Jarosh (foto facebook)

FacebooktwitterFacebooktwitter

Dmitro Jarosh, leider van de extreem-rechtse organisatie Pravy Sektor, die aan de zijde van het reguliere Oekraïnse leger vecht tegen de rebellen in de oostelijke etnisch Russsiche provincies, heeft aangekondigd dat hij zich niet gebonden voelt door het akkoord van Minsk en zal blijven doorvechten om middernacht, zaterdag 14 februari.

Op de facebookpagina van Pravy Sektor (‘de ware sector’, scroll naar ‘vertaling’ onder de tekst) geeft Dmitro Jarosh zijn argumenten om het akkoord van Minsk niet te respecteren. De grondwet zou dat niet toestaan en je maakt geen deal met Russische terroristen.

Dat Jarosh dit op voorhand aankondigt in plaats van niets te zeggen en gewoon door te gaan met vechten zaterdag 14 februari om middernacht, kan erop wijzen dat hij een reactie van de andere zijde probeert te provoceren.

Mogelijks wil hij voldongen feiten creëren of wordt hij aangestookt door eerste minister Jatsjenjoek, die een bittere vijand is van president Poroshenko en van de onderhandelingen in Minsk. Jatsjenjoek is geen bondgenoot van Pravy Sektor, de organisatie heeft hem al meermaals bedreigd als hij teveel toegevingen zou doen. Ze hebben echter wel een gemeenschappelijke vijand, president Poroshenko. Het mag evenmin uitgesloten worden dat de VS zelf, of bepaalde krachten in Washington, Jarosh aanstoken om het akkoord te torpederen.

Militieleden van Pravy Sektor worden door getuigen aangeduid als de aanstokers van de brand van een vakbondsgebouw in Odessa op 2 mei 2014, waarbij meer dan 40 mensen omkwamen.

Het is ook al langer bekend dat de regering in Kiev niet met één stem spreekt en dat ze nauwelijks controle heeft over de extreem-rechtse milities, ook al werden die in het leger geïntegreerd.

In het artikel op DeWereldMorgen.be Oekraïne, pion op een groter schaakbord van 11 februari 2015 staat hierover:

“Je hoort dat hier nauwelijks, maar president Poroshenko en eerste minister Jatsjenjoek zijn bittere rivalen. Poroshenko is om puur pragmatische redenen veeleer geneigd een compromis te vinden met Rusland over de oostelijke provincies, maar Jatsjenjoek is een bikkelharde nationalist, die bovendien zelf de macht wil veroveren.” …

Dan zijn er nog de extreem-rechtse groeperingen, die deel uitmaken van de regering in Kiev en waarvan een aantal geen enkele moeite doet om hun fascistische sympathieën te verbergen. “Numeriek stellen ze … niet zoveel voor, maar hun fanatieke bereidheid om hun leven te riskeren en hun zeer twijfelachtige samenwerking met de rest van het leger, maakt dat zij regelmatig tegen de strategische orders ingaan. Zo kan je heel wat schade aanrichten in een dergelijk conflict”, aldus nog Oversloot.

De integratie van een aantal van deze milities in het leger is geen succes. Hun leiders gehoorzamen nauwelijks aan de militaire bevelen en organiseren regelmatig bloedige provocaties. Daarbij schuwen ze geen enkel taboe. Het gaat hier om dezelfde mensen die op het Maidanplein bereid waren op eigen mensen te schieten om de zaak te escaleren en in Odessa moedwillig Russischtalige medeburgers lieten verstikken.

Gezien deze voorgeschiedenis is de unilaterale afwijzing van het akkoord van Minsk door de extreem-rechtse Pravy Sektor niet onverwacht. Het standpunt van Pravy Sektor krijgt haast nergens aandacht, maar staat vandaag in een alinea in het artikel Minsk ceasefire in balance as fighting escalates in eastern Ukraine in The Guardian. “Dmytro Yarosh, leider van Pravy Sektor, een OekraÏense nationalistische gevechtseenheid, zei op vrijdag dat eender welk akkoord met de ‘pro-Russische terroristen’ ‘ongrondwettelijk’ was en dat zijn eenheid ‘zich het recht voorbehoudt om actieve militaire operaties verder te zetten’”.

Pravy Sektor is tot nu de enige betrokken actor die openlijk het akkoord van Minsk naast zich neerlegt. Op zaterdagnacht 14 februari 2015 om 00.00 uur zal blijken of het bestand een kans krijgt.

Artikel oorspronkelijk verschenen in DeWereldMorgen.be.