Griekenland houdt voet bij stuk: geen verdere trojka-leningen

Grieks minister van Financiën Yanis Varoufakis tijdens zijn persconferentie op 16 februari 2015 omstreeks 20.30 uur in Brussel, na de vergadering van de Eurogroep

Grieks minister van Financiën Yanis Varoufakis tijdens zijn persconferentie op 16 februari 2015 omstreeks 20.30 uur in Brussel, na de vergadering van de Eurogroep (foto EBS)

FacebooktwitterFacebooktwitter

De Eurogroep van 19 EU-lidstaten in de eurozone konden op maandagavond 16 februari 2015 geen akkoord vinden met Griekenland over hun voorstel om het financieel steunprogramma na 28 februari 2015 verder te zetten. De Griekse regering weigert nieuwe leningen aan te gaan.

Het enige voorstel dat de Eurogroep met Griekenland wilde bespreken hield een ongewijzigde verderzetting in van het programma van de trojka van de Europese Commissie, de Europese Centrale Bank en het Internationaal Muntfonds. De huidige Griekse regering is echter verkozen met de belofte dit programma te beëindigen, omdat het sinds zijn bestaan geen enkele van de gestelde beloften heeft ingevuld.

Dit voorstel werd door de Griekse minister van Financiën Yanis Varoufakis als “absurd’ en “onaanvaardbaar” verworpen: “Het zou een uitvlucht zijn als we nu een programma zouden afspreken waarvan we de logica zelf hebben verworpen. Het zou gewoon verkeerd zijn van de Griekse regering om zomaar een onveranderde verderzetting van het leningenprogramma af te spreken, nadat we verkiezingen hebben gewonnen op basis van de belofte dat programma te veranderen.”

“Wij willen behandeld worden als een gelijkwaardige partner, niet als een schuldkolonie. Wij vragen slechts vier maanden respijt en geen verderzetting van jarenlange leningen die hebben bewezen dat ze nergens toe leiden.”

“Dit programma is er niet in geslaagd Griekenland te stabiliseren, heeft een enorme humanitaire crisis veroorzaakt en heeft het zelfs moeilijker gemaakt om Griekenland echt te hervormen. Het is dit programma dat de schuld-deflatiecrisis heeft gecreëerd die de Griekse economie nu in zijn greep heeft. Ik weet zeker dat we wel degelijk een goed akkoord zullen bereiken bij onze volgende bijeenkomst in de komende 48 uren.”

De Griekse regering wil enkel een overbruggingskrediet vragen tot eind juni 2015 om de tijd te hebben een nieuw hervormingsprogramma op te zetten en nieuwe voorwaarden te onderhandelen voor de afbetaling van de reeds aangegane leningen.

Er zal alsnog gepoogd worden een akkoord te bereiken tegen vrijdag 20 februari 2015.

Artikel oorspronkelijk verschenen in DeWereldMorgen.be.