Griekse media moeten 40 miljoen euro achterstallige zendlicenties betalen

Eerste minister Alexis Tsipras met staatssecretaris voor de media Nikos Pappas

Eerste minister Alexis Tsipras met staatssecretaris voor de media Nikos Pappas (tovima.gr)

FacebooktwitterFacebooktwitter

De Griekse regering heeft beslist de reeds bestaande maar nooit afgedwongen mediawet toe te passen en de media te verplichten, met terugwerkende kracht tot 2011, 40 miljoen euro achterstallige zendlicenties te betalen.

Volgens de nota van de regering moeten de privételevisiezenders 24,15 miljoen euro betalen voor de periode 2011-2014 en moeten de betaaltelevisiezenders OTE en Multichoice Hellas 16,32 miljoen euro betalen voor de periode 2012-2014. De Griekse mediawetgeving is identiek aan de bestaande regels in zowat alle andere EU-lidstaten.

Betaaltelevisiezender Multichoice Hellas
Betaaltelevisiezender Multichoice Hellas

Vertrekkend van het principe dat zendfrequenties openbaar eigendom zijn, moeten zenders voor het gebruik van een bepaalde frequentie een ‘zendlicentie’ betalen. Die geeft hun dan het exclusieve recht op het gebruik van een frequentie voor een bepaalde periode.

In Griekenland bepaalt de wet dat een mediabedrijf jaarlijks 2 procent van zijn bruto inkomsten moet betalen voor het gebruik van zendfrequenties. Ze geldt ook voor de radiostations. Hierover heeft de regering nog geen standpunt ingenomen.

Blauw-blauw

Deze bepaling van de Griekse mediawetgeving werd door de voorgaande regeringen stilzwijgend genegeerd. In ruil voor positieve berichtgeving lieten beide traditionele partijen, de conservatieve Nieuwe Democratie en de sociaaldemocratische PASOK, de zaak altijd blauw-blauw.

De trojka van de Europese Commissie, de Europese Centrale Bank en het Internationaal Monetair Fonds heeft hier ook nooit op aangedrongen. Het afdwingen van deze bestaande mediawet werd door de Europese instellingen nooit opgeëist. Dit in tegenstelling tot inleveringen op vlak van de sociale taken van de Griekse overheid.

De Griekse privémedia in handen van de oligarchie overheersen het medialandschap bijna volledig. Zij hebben hun antipathie voor de huidige regering nooit verborgen. Tijdens de voorbije verkiezingscampagne riepen ze openlijk op om niet voor Syriza te stemmen. Na de overwinning van Syriza werd de toon aanvankelijk enigszins milder. Waarnemers verwachten dat de kritiek op de regering onder leiding van eerste minister Alexis Tsipras terug bitsig zal worden, na deze beslissing.

Artikel oorspronkelijk verschenen in DeWereldMorgen.be.