Britse superrijken tweemaal rijker sinds crisis 2008

FacebooktwitterFacebooktwitter

De toplaag van Britse rijken heeft zijn fortuin sinds het begin van de economische crisis verdubbeld.

Volgens de Britse krant The Sunday Times bezitten de 1000 rijkste Britten (of in Groot-Brittannië wonende personen) van 2015 een gezamenlijk fortuin van 763,9 miljard euro. Dat is iets meer dan het bruto nationaal product van Nederland met 716,9 miljard euro.

Deze duizend personen bezaten in 2005 ongeveer 349,1 miljard euro, iets minder dan de helft van 2015. Deze opbrengsten staan in schril contrast met de economische crisis die Groot-Brittannië en de EU teistert sinds 2008. Om bij deze lijst van 1000 rijkste Britten te horen, is mimimaal een fortuin van 139,6 miljoen euro nodig.

De 117 rijksten op deze lijst bezitten elk meer dan 1,4 miljard euro (1 miljard Britse pond). Nummer één is de etnisch Russische Oekraïens-Amerikaanse zakenman Leonard Blavatnik (die in Londen woont), goed voor 18,39 miljard euro. Hij is eigenaar van onder meer Warner Music Group, een van de grootste muziekorganisaties ter wereld. Blavatnik is tevens de 32ste rijkste mens ter wereld.

Deze verdubbeling is een gemiddeld cijfer. Enkele superrijken zijn sinds de crisis immers minder superrijk dan voorheen, zoals staalgigant Lakshmi Mittal die zijn fortuin zag verminderen tot 12,8 miljard euro. The Sunday Times heeft deze lijst samengesteld op basis van officieel bekende cijfers over landeigendom, financiële belangen zoals aandelen, maar zonder geld op lopende rekeningen. De echte totaalcijfers liggen dus nog hoger.

Bron: Super-rich have doubled their wealth since economic crisis

Artikel oorspronkelijk verschenen in DeWereldMorgen.be.