NewB lanceert duurzame en ethische betaalkaart

Algemene Vergadering NewB

Algemene Vergadering NewB (foto NewB)

FacebooktwitterFacebooktwitter

Tijdens haar Algemene Vergadering van 13 juni 2015 lanceerde de coöperatieve financiële organisatie NewB de ‘NewB Card’ aan 640 aanwezigen. Betalen met deze kaart respecteert ethische en duurzame normen.

De NewB Card werd ontwikkeld in samenwerking met en wordt aangeboden door het Britse bedrijf Prepaid Financial Services, gespecialiseerd in nieuwe bankkaarten.

De coöperatieve organisatie NewB werd twee jaar geleden publiek voorgesteld, met de uitgesproken ambitie om opnieuw een coöperatieve Belgische bank op te richten, die volgens hedendaagse ethische principes wil functioneren.

De NewB Card wordt het eerste product dat de organisatie zijn klanten en coöperanten aanbiedt. De bankkaart is meteen ook de eerste duurzame betaalkaart in België en wil ingaan tegen de evidentie dat bankkaarten enkel dienen om meer te consumeren, meer te betalen en meer af te betalen.

“Met de NewB Card koop je nooit op krediet, bescherm je je privacy en controleer je zelf wat kan en niet kan. Zo kan je bijvoorbeeld vastleggen wat je kinderen er wel en niet mee kunnen doen. Je kan je kaart bestellen in een van de 10 meest gesproken talen in België – dus niet alleen in het Nederlands, Frans of Duits – en bij elke betalingstransactie krijgt een goed doel 5 eurocent.”, aldus Bernard Bayot, voorzitter van NewB. De coöperanten kunnen een goed doel kiezen bij een van de 133 lidorganisaties van NewB.

“De nieuwe NewB Card behoort tot de 50 procent goedkoopste pre-paidkaarten in België. Ze is gratis wanneer de coöperant ze actief gebruikt. De kaart zelf is bio-afbreekbaar, berekent je ecologische voetafdruk en je krijgt een premie wanneer je er een jaar lang geen cash mee afneemt uit een automaat in België”, bevestigt Bayot. Daarmee wil NewB haar coöperanten stimuleren om maximaal met de kaart te betalen in plaats van met cash.

Wanneer de lancering van de NewB Card gunstig en volgens plan verloopt zal NewB nog andere bankproducten uitwerken, en dat in samenwerking met andere financiële instellingen. “We hebben de ambitie om de markt van duurzame financiële producten in België uit te breiden. We onderzoeken zowel mogelijkheden in de sector van verzekeringen als ethische fondsen.”, bevestigt Bayot.

Zo ziet hij NewB stap voor stap evolueren naar een coöperatieve bank: “ Aan de Nationale Bank zullen we herziene plannen voorleggen, waarbij de uitbouw van NewB als een ‘retail-bank’1 centraal staat. Daarvoor is ook minder kapitaal nodig dan was voorzien in de oorspronkelijke plannen”. De Nationale Bank heeft tot nog toe geweigerd NewB een licentie als startende bank toe te kennen, op basis van argumenten die door NewB las ‘selectief en vooringenomen’ betwist worden.

NewB ambieert met dit allereerste financiële product 25.000 nieuwe coöperanten aan te trekken en plant een promotiecampagne in het najaar. Wie nu al coöperant is kan de NewB Card alvast reserveren. Samen met de nieuwe bankkaart verschijnt ook een app voor smartphones.

1 De Engelse term ‘retail’ in de distributiesector staat voor ‘kleinhandel’ of verkoop aan de individuele klant. Een ‘retail bank’ biedt alleen diensten aan individuele personen, eerder dan aan bedrijven, multinationals en andere banken. Die diensten omvatten in hoofdzaak leningen (zoals hypotheken), spaarrekeningen, lopende rekeningen, debietkaarten (klassieke bankkaarten – dikwijls verkeerdelijk ‘kredietkaarten’ genoemd) en kredietkaarten (genre Visa).

Artikel oorspronkelijk verschenen in DeWereldMorgen.be.