5000 manifestanten tonen solidariteit met Grieken

FacebooktwitterFacebooktwitter

Foto: Greet Brauwers

Foto: Greet Brauwers

Foto: Greet Brauwers

Foto: Greet Brauwers

Foto: Greet Brauwers

Foto: Greet Brauwers

Foto: Sarah Wagemans

Foto: Sarah Wagemans

Foto: Sarah Wagemans

Foto: Sarah Wagemans

Foto: Sarah Wagemans

5000 Europese burgers kwamen in Brussel hun solidariteit betonen met de Griekse bevolking. “Dit gaat ons allen aan” en “Dit is niet de schuld van de gewone Grieken” waren de meest geciteerde redenen waarom mensen het belangrijk vonden er bij te zijn.

Zondag 21 juni om 13.30 uur verzamelden ongeveer 5.000 mensen zich op het plein voor Station Brussel-Centraal om hun solidariteit te betuigen met de Grieken, die ondertussen bang afwachten wat hen de komende dagen boven het hoofd hangt.

Samen stapten de manifestanten achter spandoeken die de solidariteit met Griekenland uitbeeldden. Vooraan liep een grote groep Grieken. Heel veel Franstaligen ook, maar slechts twee van de parlementaire oppositiepartijen waren aanwezig: Ecolo en PVDA/PTB. Vervolgens Italiaanse en Spaanse deelnemers (uit Brussel, Luik, Antwerpen en Gent) en een paar vlaggen van Podemos en Syriza, die sinds kort allebei een Belgische afdeling hebben.

Banners hekelden de sociale gevolgen van de euro en de eurogroep. Vooral de ’trojka’ was kop van jut in de slogans. Een opvallend grote delegatie van ACOD-Openbare Diensten en ABVV-Metaal en talrijke kleinere organisaties maakten er een bont geheel van.

Bureaucraten

Djuna (54) en Philippe (54) uit Antwerpen noemen zichzelf ‘beroepsactivisten’. “Wij volgen dit bijna uitsluitend via internet, de gewone media zijn immers te éénzijdig. Dit is geen Grieks probleem, zelfs niet een financieel probleem. Dit is een heel systeem dat vastloopt, de gewone mensen tellen niet in dat systeem”.

Svetlana (26) werkt in Schaarbeek in een communicatiebedrijf. “Ik ben Bulgaarse van oorsprong. Daar is het voor de gewone mensen sinds de toetreding tot de EU alleen maar erger geworden. Alleen enkele corrupte Bulgaren worden stinkend rijk. Ik ben hier uit solidariteit met ons buurland Griekenland.”

Axel (25) is net afgestudeerd als student Politieke Wetenschappen: “Jonge mensen moeten weten dat er meer aan de hand is dan een paar luie Grieken.” Zijn maat Simon (26) wil dat jonge mensen terug politiek actief worden: “Dit gaat over onze toekomst. Niet alleen die van de Grieken. Die bureaucraten komen hier binnen een paar jaar hetzelfde doen.”

Daniël is een gepensioneerd bediende in een openbaar hospitaal in de buurt van Parijs. “Mijn vrouw en ik zijn hier gewoon op weekenduitstap. Toen we zagen en hoorden waar dit over ging, hebben we spontaan mee gestapt. In Frankrijk zeggen media en politici allemaal hetzelfde. Toch is er veel meer solidariteit dan je zou verwachten. De mensen geloven toch niet meer wat ze horen op de televisie. Zowel de oppositie van Sarkozy en zijn mediavrienden en de regering zeggen dat immigratie het probleem is, terwijl ondertussen al onze sociale rechten worden aangevallen.”

Legaliteit

Na een rondgang door de binnenstad verzamelden de betogers opnieuw voor het Centraal Station. Toespraken werden afgewisseld met een optreden van de Griekse groep Cabarètiko, de hiphopband Lezarts Urbains en traditionele muziek van Nicolas Haureur de Kopanica.

Jan Busselen (Hart Boven Hard) en Paula Andrea Polanco Palacio vatten de strijdpunten van de betoging samen en gaven het woord aan vakbondsvertegenwoordigers Philippe Van Muylder (FGTB) en Philippe Vansnick(ACV). Giorgos Karatsioubanis dankte alle deelnemers namens de Griekse regeringspartij Syriza.

Veel bijval genoot de toespraak van Anouk Renaud namens het Comité pour l’annulation de la dette du Tiers Monde (CADTM). Eric Toussaint en Renaud Vivienvan CADTM zijn op dit ogenblik in Athene, waar ze het parlementair onderzoek naar de legaliteit van de Griekse schuld sinds 2010 onderzoeken. Anouk Renaud vatte nogmaals de allereerste bevindingen van het onderzoek samen, die op 17 en 18 juni aan het Griekse parlement werden voorgesteld.

Meer over dat onderzoek:

Artikel oorspronkelijk verschenen in DeWereldMorgen.be.