IMF trainde Griekse journalisten in ‘positieve berichtgeving’

Panagiotis Roumeliotis was Grieks lid van de beheerraad van het IMF in 2010 toen die de leningen aan Griekenland goedkeurde

Panagiotis Roumeliotis was Grieks lid van de beheerraad van het IMF in 2010 toen die de leningen aan Griekenland goedkeurde (foto redpilltimes.com)

FacebooktwitterFacebooktwitter

Tijdens de hoorzittingen van de Griekse onderzoekscommissie over de wettelijkheid van de schuld kwam ook Panagiotis Roumeliotis, voormalig Griekse gezant bij het IMF, aan het woord. Hij getuigde onder meer dat het IMF in Washington aan Griekse journalisten seminaries gaf om het IMF gunstig voor te stellen.

Het zou om meerdere journalisten van grote Griekse media gaan. Op de seminaries van het IMF werd ook aangeleerd hoe de Europese Commissie voor te stellen. Panagiotis Roumeliotis zei dit als antwoord op een specifieke vraag, maar weigerde de namen van de betrokken journalisten vrij te geven. Volgens hemzelf was hij daar enkel toevallig van op de hoogte omdat hij enkele van deze journalisten tegenkwam in het hoofdkwartier van het IMF in Washington.

Tijdens zijn getuigenis verklaarde Roumeliotis onder meer: “In Griekenland werden bepaalde individuen, die voor de Griekse media werken, aangeworven (‘contracted‘) om het feit te verbergen dat de Griekse schuld onhoudbaar was.” Verder zei hij: “Christine Lagarde (directeur van het IMF) en andere hoge ambtenaren van het IMF hebben mij voor mijn getuigenis voor de onderzoekscommissie gecontacteerd om mij eraan te herinneren dat personeelsleden van het IMF immuun zijn voor vervolging.”

Zoe Konstantopoulou, voorzitter van het Grieks parlement en van de onderzoekscommissie, verklaarde daarop dat zij het nodige zou doen om die lijst van namen alsnog te bekomen bij het departement communicatie van het IMF. Volgens haar is de bekende tv-journalist Yiannis Pretenteris één van die journalisten. Hij zou dat in een eigen boek zelf impliciet bevestigd hebben.

Bank Piraeus

Volgens Roumeliotis zijn niet alleen deze journalisten schuldig aan het verzwijgen van het onhoudbare karakter van de Griekse schuld: “Ook meerdere economen en universiteitsprofessoren hebben gepoogd het publiek te overtuigen dat de schuld wel houdbaar was.” Volgens hem hoorden zij daarom ‘in dezelfde categorie als die journalisten”.

Panagiotis Roumeliotis is econoom, academicus en bankier. Hij was viceminister en minister van Economie en Financiën van 1984 tot 1989, in de regering van eerste minister Andreas Papandreou, oprichter van PASOK en vader van eerste minister Giorgos Papandreou. Van 1989 tot 1994 zetelde hij voor PASOK in het Europees Parlement en van maart 2010 tot december 2011 – de periode dat het IMF mee in het financieel programma van de trojka stapte – zetelde hij namens Griekenland in de beheerraad van het IMF. Sinds december 2011 is hij vicevoorzitter van de bank Piraeus, de grootste bank van Griekenland.

Bron: IMF “trained” Greek journalists in Washington D.C. to spin stories in favor of IMF and European Commission

Artikel oorspronkelijk verschenen in DeWereldMorgen.be.