NCR ontslaat LBC-délégué voor syndicale activiteit

NCR ontslaat LBC-délégué voor syndicale activiteit

(www.ncr.de)

FacebooktwitterFacebooktwitter

Fabrikant van betaalautomaten NCR heeft een LBC-vakbondsafgevaardigde ontslagen. Het personeel reageerde unaniem met een staking. “Er is veel meer aan de hand dan dit ontslag”, volgens LBC-vakbondssecretaris Tijs Hostijn.

Technologiebedrijf NCR installeert, onderhoudt en herstelt betaalautomaten voor banken en grootwarenhuizen, zoals KBC, ING en Ahold. Ongeveer 40 technici werken vanuit hun standplaats in Vilvoorde. Het zijn allemaal technisch geschoolde werknemers die meestal op de baan zijn om hun werk te doen.

Op 18 augustus 2015 besliste het personeel het werk neer te leggen. Directe aanleiding is het plotse ontslag van één van de drie vakbondsvertegenwoordigers. De oorzaken liggen echter veel dieper.

Er is volgens Tijs Hostijn, LBC-vakbondssecretaris, algemeen ongenoegen over het personeelsbeleid van de onderneming. Het personeel heeft het vertrouwen verloren in een management dat afspraken niet nakomt, en gemaakte afspraken telkens weer in twijfel trekt. Het ontslag van de délégué was slechts de druppel die de emmer deed overlopen. Hun collega werkt al sinds 1978 bij NCR, had een geweldige staat van dienst en is erg geliefd bij zijn collega’s.

“Deze man was in feite de leider van alle syndicale activiteit in het bedrijf. Zijn twee collega’s zijn zelf meestal ook op de baan. Hij was het meest actief. Aanvankelijk baseerde de directie het ontslag op ‘een zware fout’, dat werd daarna ‘economische redenen’ en een ‘meningsverschil. Uiteindelijk is zijn ontslag in zeer vage bewoordingen gemotiveerd.”

“Ook de manier waarop stootte voor de borst. Een nieuwe personeelsmanager was net één dag eerder aangesteld. Zijn eerste beleidsdaad was het onmiddellijke ontslag van de persoon in kwestie. Hij kreeg het bevel onmiddellijk “het pand te verlaten”.

Volgens Hostijn kiest de directie ervoor de boodschapper aan te pakken. “Het is wel degelijk zijn syndicale activiteit in het bedrijf waarvoor hij werd ontslagen. De problemen gaan zeer ver terug. Zo heeft de man sinds 2003 onafgebroken aangedrongen op een verduidelijking van de voorwaarden van de hospitalisatieverzekering.”

“Een van de diepere oorzaken is dat afspraken worden gemaakt en daarna niet uitgevoerd of niet gerespecteerd. De bedrijfssite in Vilvoorde is slechts een ondersteunende dienst van dit Amerikaanse bedrijf, waarvan het personeelsbeheer in andere vestigingen in Duitsland zit. Dat maakt dat er geen echt management ter plaatse aanwezig is.”

“Het gaat over talloze kleine dingen die niet geregeld raken, in feite over heel normale zaken die niet in orde zijn, concrete dingen die in afgesproken CAO’s staan. De reactie van het personeel was unaniem. Op een personeelsvergadering werd beslist een stakingsaanzegging in te dienen die op 18 augustus inging.”

Artikel oorspronkelijk verschenen in DeWereldMorgen.be.