Documentaire over de milieu-international Greenpeace

FacebooktwitterFacebooktwitter

In aanloop van de COP21, de klimaatop in Parijs stelt DeWereldMorgen.be wekelijks een niet te missen documentaire over klimaat en milieu-activisten voor. De eerste in de reeks is ‘How to change the world’ over de ontstaansgeschiedenis en hoogtijdagen van Greenpeace.

Van 13 tot 24 oktober 2014 ging het jaarlijkse Film Fest Gent door. Zoals steeds bood het festival een rijk gamma aan van fictie en non-fictie en meerdere premières. Een van die premières was de documentaire How to Change the World van regisseur Jerry Rothwell.

How to Change the World vertelt het verhaal van het ontstaan van Greenpeace. Enkele ongeorganiseerde journalisten en wetenschappers zaten in 1969 samen om te bekijken hoe ze zich konden verzetten tegen de testen van kernwapens door de Amerikaanse regering voor de kust van Alaska.

Wat begon met één gammele vissersboot en riskante, niet echt goed doordachte acties op zee, werd de professionele wereldorganisatie Greenpeace. De rest is geschiedenis. Greenpeace veranderde het milieubewustzijn van een generatie en stimuleerde een mentaliteitswijziging die niet meer omkeerbaar is.

Met behulp van oude archiefbeelden en interviews met de betrokkenen worden die eerste schuchtere pogingen tot verzet in beeld gebracht in een boeiende documentaire, die reeds werd bekroond op het Sundance Film Festival.

Op 10/11 is de film te zien in Cinema ZED

Andere screening en info op: HOW TO CHANGE THE WORLD

Artikel oorspronkelijk verschenen in DeWereldMorgen.be.