Nobelprijswinnaars veroordelen afwijzing VN-oordeel Assange door Groot-Brittannië en Zweden

Julian Assange

Julian Assange

FacebooktwitterFacebooktwitter

500 mensenrechtenorganisaties, Nobelprijswinnaars, internationale juristen, verdedigers van de mensenrechten, diplomaten en academici veroordelen de reactie van Zweden en Groot-Brittannië op het oordeel van de VN-Werkgroep tegen Arbitraire Detentie.

Op 5 februari 2016 publiceerde de VN-Werkgroep tegen Arbitraire Detentie zijn advies over de zaak Julian Assange. De Werkgroep had onderzocht of de nu reeds vijf jaar durende vrijheidsberoving van Julian Assange in overeenstemming is met nationale Britse en Zweedse en met internationale normen van rechtspleging. (meer informatie over deze Werkgroep en zijn advies, zie VN oordeelt wettelijkheid vervolging Julian Assange).

Dat advies was eenduidig. De vrijheidsberoving die door Zweden en Groot-Brittannië aan Julian Assange wordt opgelegd is arbitrair en moet opgeheven worden. Critici van de Britse en Zweedse hebben er op gewezen dat de negatieve houding van Groot-Brittannië en Zweden in deze zaak hypocriet is en een gevaarlijk precedent schept.

Brits eerste minister David Cameron heeft in het verleden meermaal naar vonnissen van deze Werkgroep verwezen om de schendingen van mensenrechten in andere landen aan te klagen. Ondertussen is er reeds een ander land dat zich op de houding van beide landen beroept om eveneens kritiek op het eigen regime te weerleggen.

President Mohamed Nasheed werd in 2008 verkozen als eerste democratisch verkozen president van de eilandenstaat van de Maldiven in de Indische Oceaan. Hij versloeg toen zetelend president Maumoon Gayoom die reeds 30 jaar aan de macht was. Omdat Nasheed tijdens zijn regering de sociale uitbuiting door de economische elite begon aan te pakken werd hij in 2012 door een militaire staatsgreep afgezet. Sindsdien is Gayoom terug president.

In december 2015 werd ex-president Nasheed vrijgelaten voor 30 dagen voor een operatie aan de rug in Groot-Brittannië. Dat gebeurde onder zware druk van onder meer Groot-Brittannië. Brits eerste minister David Cameron ontving hem tijdens zijn verblijf in Londen op zijn kabinet. Nasheed zit in de Maldiven een straf uit van 13 jaar op beschuldiging van terrorisme. De VN heeft zijn gevangenschap veroordeeld als ‘onfair’ en ‘politiek gemotiveerd’.

De Maldiven gebruiken nu de houding van Groot-Brittannië en Zweden als argument om de terugkeer in gevangenschap van Nasheed te eisen. Er mag gevreesd worden dat nog meer dictaturen het voorbeeld van de Maldiven gaan volgen.

Petitie aan de regeringen van Groot-brittannië en Zweden

500 organisaties en persoonlijkheden hebben nu hun handtekening gezet onder volgende mededeling:

“Wij ondergetekenden veroordelen de reacties van de regeringen van Zweden en Groot-Brittannië op de bevindingen van de VN-Werkgroep tegen Arbitraire Detentie dat Julian Assange arbitrair wordt vastgehouden.”

“De regeringen van Zweden en Groot-Brittannië creëren een gevaarlijk precedent dat het systeem van mensenrechten van de VN volledig ondermijnt.”

“We dringen er bij Zweden en Groot-Brittannië op aan om het bindend karakter te respecteren van de mensenrechten-overeenkomsten waarop deze beslissing is gebaseerd, waaronder het Internationaal Verdrag inzake Burgerrechten en Politieke Rechten, evenals de onafhankelijkheid, integriteit en autoriteit van VN-Hoge Commissaris voor de Mensenrechten en de Werkgroep tegen Arbitraire Detentie.”

“Wij roepen daarom de regeringen van Zweden en Groot-Brittannië op om zich zonder verder uitstel te houden aan de vaststellingen van de Werkgroep en het recht op vrijheid van beweging van Julian Assange te respecteren en hem het afdwingbare recht op compensatie toe te staan, in overeenstemming met Artikel 9 (5) van het Internationaal Verdrag inzake Burgerrechten en Politieke Rechten.1

 • Adolfo Pérez Esquivel, Nobelprijs Vrede 1980, Argentina
 • Ai Weiwei, Artist and Activist, China
 • Arundhati Roy, Author, India
 • Gemeenteraad Coruña, Spanje
 • Gemeenteraad Barcelona, Spanje
 • Gemeenteraad Madrid, Spanje
 • Daniel Ellsberg, klokkenluider VS, onthuller Pentagon Papers
 • John Pilger, Journalist/filmregisseur, Australië/GB
 • Ken Loach, filmregisseur, GB
 • Mairead Maguire, Nobelprijs Vrede 1976, Noord-Ierland
 • Naomi Klein, auteur, Canada
 • Podemos, Spanje
 • Johan Galtung, Professor Peace Studies, Noorwegen
 • Noam Chomsky, Academicus, MIT, VS
 • Slavoj Žižek, filosoof, Slovenië
 • Tariq Ali, auteur, GB/Pakistan
 • Yanis Varoufakis, econoom, Griekenland

De volledige lijst van ondertekenaars kan hier worden bekeken:  500 signatories condemn Sweden and UK over UNWGAD Assange reaction

1 “Anyone who has been the victim of unlawful arrest or detention shall have an enforceable right to compensation.”

Artikel oorspronkelijk verschenen in DeWereldMorgen.be.