Protest groeit tegen Braziliaans interim-president Temer

Actie tegen Temer

Actie tegen Temer

FacebooktwitterFacebooktwitter

Het verzet tegen Braziliaans interim-president Michel Temer neemt toe. Zijn eerste interview op TV Globo leidde tot luide protesten in meerdere steden. Deze zender is één van de drijvende krachten achter de machtsgreep tegen president Dilma Rousseff, die door meer en meer waarnemers als een feitelijke staatsgreep wordt aanzien.

Zaterdagavond 15 mei 2016 gaf TV Globo in zijn programma Fantástico een eerste vrije tribune aan interim-president Michel Temer, de nieuwe sterke man van Brazilië, die sinds de schorsing van president Dilma Rousseff de functie van president uitoefent. Globo is het grootste persimperium van Latijns-Amerika en is een van de drijvende krachten achter wat meer en meer wordt gezien als een staatsgreep.

#ForaTemer 40.000 maal

Het interview met Temer was nog maar net begonnen of mensen gingen naar hun ramen om op pannen en potten te kloppen, riepen “Fora Temer” (“Temer buiten”), er werd gefloten en op Twitter werd de hashtag #ForaTemer 40.000 maal geplaatst. Dit spontane protest vond plaats in tal van steden, o.a. São Paulo, Rio de Janeiro, Brasília, Salvador da Bahia en Porto Alegre (zie YouTube onder dit artikel).

Ondertussen neemt ook het internationaal protest toe. Meer en meer Latijns-Amerikaanse regeringen volgen El Salvador en weigeren de regering van Temer te erkennen. Ernesto Samper, voormalig president van Colombia en secretaris-generaal van UNASUR1, heeft in een verklaring de legitimiteit van de regering van Temer in twijfel getrokken en wil UNASUR bijeenroepen om de situatie in Brazilië te bespreken. El Salvador, Peru, Bolivia, Venezuela en Chili hebben hun ambassadeurs al teruggetrokken.

In 2012 werd in gelijkaardige omstandigheden president Lugo van Paraguay afgezet door het parlement. Paraguay werd vervolgens geschorst van deelname aan de vergaderingen van meerdere international Latijns-Amerikaanse organisaties.

In een persverklaring verheugt geschorst president Dilma Roussef zich over de vele internationale steunbetuigingen en geeft ze kritiek op José Serra, de nieuwe minister van buitenlandse zaken van Brazilië. Die laatste antwoordt voorlopig ontwijkend op de toenemende kritiek in binnen- en buitenland.

Bronnen:

Spontaan protest in de wijk Fortaleza van São Paulo tijdens het interview met Temer op TV Globo:

1 De Unión de Naciones Suramericanas (UNASUR) verenigt Bolivia, Colombia, Ecuador, Peru, Argentinië, Brazilië, Paraguay, Uruguay, Venezuela, Chili, Guyana en Suriname.

Artikel oorspronkelijk verschenen in DeWereldMorgen.be.