Hoogste VN-vertegenwoordiger mensenrechten: “Ja, Orbán is een racist”

Zeid Raad Al Hussein

Zeid Raad Al Hussein (unwatch.org)

FacebooktwitterFacebooktwitter

De VN-Hoge Commissaris voor de Mensenrechten heeft uitlatingen van Viktor Orbán, eerste minister van Hongarije, als racistisch veroordeeld. De Hongaarse regering eist daarom zijn ontslag. “EU-lidstaat Hongarije glijdt af naar een politiestaat”, volgens de VN-diplomaat.

Zeid Raad Al Hussein is sinds september 2014 VN-Hoge Commissaris voor de Mensenrechten. Daarvoor was hij als Jordaans VN-ambassadeur betrokken bij de oprichting van het Internationaal Strafhof van de VN. In zijn huidige functie heeft hij zich al meermaals uitgesproken tegen de grove schendingen van de mensenrechten door de terroristische organisatie Islamic State (IS) en over de mensenrechtensituatie in Irak, Syrië, Zuid-Soedan, de Centraal-Afrikaanse Republiek, Oekraïne, Jemen en Gaza.

Viktor Orbán
Viktor Orbán (WikiMedia Commons)

In april 2015 veroordeelde hij de Britse journaliste Katie Hopkins van de tabloid The Sun, voor het gebruik van het woord ‘kakkerlakken’ over migranten. Hij heeft zich ook uitgesproken tegen de Saoedische oorlog tegen de bevolking van Jemen en de Britse betrokkenheid in dat conflict en over de praktijk van standrechtelijke executies in de Filipijnen door de politie, op bevel van president Duterte. Regeringen hebben hem al meermaals aangevallen met het argument van ‘inmenging in binnenlandse aangelegenheden’.
De Hongaarse regering gebruikt gelijkaardige argumenten in antwoord op zijn veroordeling van hun eerste minister. Tijdens een toespraak voor een conferentie van gemeenteraden op 8 februari sprak eerste minister Viktor Orbán zich onder meer uit tegen ‘rassenvermenging’ met de woorden Wij willen niet dat onze kleur … wordt vermengd met anderen.

Zeid Raad Al Hussein daarover: De politiestaat is terug, fundamentele vrijheden worden afgebouwd in elke regio van de wereld. Ook de schaamte verdwijnt. Xenofoben en racisten laten in Europa elke schijn van verlegenheid varen – zoals in het Hongarije van Viktor Orbán… Weten zij dan niet wat er gebeurt met minderheden in maatschappijen die worden besmeurd en aangevallen?. De Hongaarse regering eist voor die commentaar zijn ontslag als VN-diplomaat.

Zelf reageerde Zeid Raad Al Hussein op zijn beurt met een verklaring die bevestigt dat hij achter elk woord staat dat hij over Orbán en Hongarije heeft uitgesproken. De toespraak (van Orbán) was een overduidelijke verklaring van racisme. Dit is een belediging voor elke Afrikaan, Aziaat, inwoner van het Midden-Oosten of van Latijns-Amerika, vrouw, man of kind.

Het geloof dat de vermenging van rassen een onuitroeibare en schadelijke besmetting zou zijn was ooit wijdverbreid in vele landen. In delen van de VS en in Zuid-Afrika waren wetten tegen rasvermenging een integraal bestanddeel van de vernedering en onderdrukking van mensen die als ‘mindere rassen’ werden geclassificeerd. Die tijd is reeds lang door – tenminste, dat zou ze moeten zijn. Om dit onbeschaamd te horen uit de mond van de leider van een moderne EU-lidstaat zou ieder van ons woedend moeten maken.

Hongarije heeft iets meer dan 9 miljoen inwoners. Er wonen volgens de meest recente cijfers 1064 Afrikaanse mannen en 260 vrouwen in het land, evenals 10.559 Aziaten. Er zijn nauwelijks enkele mensen in Hongarije uit het Midden-Oosten. Toch stelt de heer Orbán het voor alsof moslims en Afrikanen een existentiële bedreiging zouden zijn voor de Hongaarse cultuur.

Het cultiveren van een bezettingsmentaliteit onder bevolkingsgroepen die een meerderheidspositie hebben in hun maatschappij is het kenmerk van hedendaags ethno-populisme … 72 procent van alle Hongaren hebben een negatief beeld van moslims, het hoogste cijfer van Europa … De (Hongaarse) regering heeft alle controlemechanismen afgeschaft en het Grondwettelijk Hof gepolitiseerd. Justitie en de media zijn niet langer onafhankelijk. Het ministerie van binnenlandse zaken krijgt de bevoegdheid om acties van de civiele maatschappij te verbieden …

Dus ja, ik heb hem in toenemende mate autoritair genoemd, ook al is hij democratisch verkozen, toch is hij een racist en een xenofoob. Ik heb hem echter niet vergeleken (zoals de Hongaarse regering beweert) met dictators uit de twintigste eeuw. Dat is ook niet nodig want er zijn hedendaagse voorbeelden genoeg over de gruwel die uitbreekt wanneer minderheden worden besmeurd en misbruikt.

Ik zal dus ook geen ontslag nemen zoals de minister (van buitenlandse zaken Péter Szijjártó) eist. Omdat het tijd is om op te staan tegen de bullebakken van het soort van mijnheer Orbán. Haat is een zeer ontvlambare kracht. Zij zal niet overwinnen – niet in Europa en niet vandaag.

Hungary: Opinion Editorial by UN High Commissioner for Human Rights Zeid Ra’ad Al Hussein 

Artikel oorspronkelijk verschenen in DeWereldMorgen.be.