Onze top-tien favoriete boeken van Noam Chomsky

FacebooktwitterFacebooktwitter

Chomsky’s analyses van de voorbije vijftig jaar staan nog steeds als een huis. Wie hem bijvoorbeeld reeds in 1992 las over de opkomst van vrijhandelsakkoorden als nieuwste methode om de democratie te ondergraven, ziet de bevestiging van zijn analyse in de vrijhandelsakkoord TTIP, CETA en TiSA die de EU en de VS aan hun bevolking willen opdringen.

Welk boek van Chomsky is nu zijn meest belangrijke? Ik krijg de vraag regelmatig. Onbegonnen werk. Eén geruststelling: je kan je met Chomsky nooit vergissen. Hij is altijd goed. Chomsky is nochtans geen vlot schrijver (net zomin als hij een bevlogen redenaar is). Zijn kracht komt volledig uit de inhoud van wat hij te vertellen had.

Als ik slechts één werk van Chomsky zou mogen aanraden, dan is  zonder de minste twijfel Manufacturing Consent de meest evidente keuze. Dit is mijn subjectieve top-tien – de titels geven duidelijk aan waar ze over gaan (ze zijn alles nog steeds te verkrijgen, dikwijls in hernieuwde uitgave met een nieuw voorwoord van Chomsky).

Wie graag begint met een algemeen overzicht van zijn volledig werk in één boek raad ik graag nummer 10 op deze lijst aan: How The World Works (in Nederlandse vertaling te verkrijgen als De Essentiële Chomsky).

1.      Manufacturing Consent. The Political Economy of The Mass Media geschreven samen met Edward Herman, 1988 en heruitgegeven met nieuwe hoofdstukken in 2002. Op basis van dit boek werd een gelijknamige documentaire gedraaid in 1992, gratis te bekijken op YouTube.

2.      Necessary Illusions. Thought Control in Democratic Societies, 1989 met updates heruitgegeven in 2013.

3.      The Fateful Triangle. The United States, Israel and the Palestinians, 1983, heruitgegeven in 1999, herdruk met nieuw voorwoord van de auteur in 2016. Essentiële literatuur over Palestina.

The Washington Connection and Third World Fascism (The Political Economy of Human Rights)

4.      The Washington Connection and Third World Fascism (The Political Economy of Human Rights, Volume I), 1979, geschreven samen met Edward Herman, heruitgegeven in 1999. De schijnheiligheid van het westerse mensenrechtenbeleid – dit onderzoeksmateriaal is uiteraard gedateerd, maar als instrument voor analyse van de hedendaagse geopolitiek nog steeds onvervangbaar (uitgegeven samen met het volgende boek hieronder).

5.      After the Cataclysm. Postwar Indochina & The Reconstruction of Imperial Ideology (The Political Economy of Human Rights, Volume II), 1979 samen met Edward Herman – heruitgegeven in 1999.

6.      American Power and the New Mandarins, 1969 (heruitgegeven in 2002). Zijn eerste politieke boek met daarin tevens zijn allereerste politiek essay van 1967 “The Responsibility of Intellectuals”. Zie over dit essay 23 februari 1967, 50 jaar sinds Chomsky’s eerste politieke artikel.

7.      Hegemony or Survival. America’s Quest for Global Dominance, 2003

Failed States. The Abuse of Power and the Assault on Democracy8.      Failed States. The Abuse of Power and the Assault on Democracy, 2006

9.      Understanding Power. The Indispensable Chomsky, 2002, een bundeling van lezingen en interviews

10.    How the World Works, 2011 (een bundeling van vier eerder uitgebrachte boekjes met interviews afgenomen door David Barsamian tussen 1994 en 1999) en vertaald als De Essentiële Chomsky in 2014

Er is nog zoveel meer. Noam Chomsky heeft een omvangrijk oeuvre dat zijn relevantie nooit verliest. Chomsky lezen is de wereld doorgronden zoals hij echt is.

Zijn boeken worden ook voortdurend herdrukt. Zie dit overzicht Boeken Noam Chomsky zijn als goede wijn, beter met de jaren en Vier klassiekers van Noam Chomsky heruitgegeven.

De volgende boeken zijn nog steeds verkrijgbaar in Nederlandse vertaling:

Artikel oorspronkelijk verschenen in DeWereldMorgen.be.