Soldaten Israël zijn actief in Gaza vermomd als hulpverleners

Soldaten Israël zijn actief in Gaza vermomd als hulpverleners
FacebooktwitterFacebooktwitter

Op 11 november 2018 werd een Israëlisch commando betrapt in Gaza. In een vuurgevecht werden 7 Palestijnen en één Israëlisch soldaat gedood. Uit onderzoek blijkt dat dit commando zich had vermomd als hulpverleners van een humanitaire ngo en al weken actief was in Gaza. Hun actie brengt het werk van echte hulpverleners in gevaar maar leidt nog steeds niet tot internationale verontwaardiging.

Op 11 november 2018 werd een commando van het Israëlisch leger betrapt in Gaza door de ordestrijdkrachten van Hamas. In een vuurgevecht werden 7 Palestijnen gedood en één Israëlisch soldaat. De rest van het commando kon ontsnappen met een helikopter vanuit een olijfboomgaard. Waarnemers verbaasden zich er over dat eerste minister Netanyahu ditmaal deze ‘provocatie’ van Hamas negeerde en snel terug een bestand overeenkwam. Dit was zeer uitzonderlijk.

De berichtgeving van dit incident was een zoveelste voorbeeld van de eenzijdige manier waarop de mainstream de bezetting van de Palestijnse gebieden de blokkade van Gaza weergeeft (Zie Verslaggeving Israël/Palestina kiest nog steeds kant bezetter en The Guardian en Israël, vooringenomen berichtgeving poserend als objectieve journalistiek).

Het blijkt nu dat het betrokken commando al meermaals in Gaza was geweest in de weken voor het treffen. Ze gebruikten valse identiteitskaarten van echte Palestijnen en stelden zich voor als verdelers van geneesmiddelen en rolstoelen. Volgens een woordvoerder van een van de vele humanitaire organisaties actief in Gaza brengt dit de echte humanitaire operaties en helpers in gevaar, in een gebied dat extreem afhankelijk is van buitenlandse hulp.

Yael Stein van de Israëlische mensenrechtenorganisatie B’Tselem verklaarde: “Soldaten die zich vermommen als burgers brengen echte burgers in gevaar.” Hij wijst er op dat het internationale recht deze praktijk verbiedt: “Het gevaar dat dit verbod wil voorkomen is dat burgers zouden aangevallen worden wegens vermoedens dat ze strijders zouden zijn. In dit geval is er ook een groot gevaar voor de status van internationale hulpverleners – de lokale bewoners zouden hen in de toekomst kunnen verdenken en zo hun leven in gevaar brengen.”

Toen de Israëlische krant Haaretz als eerste over de zaak berichtte werd de krant verplicht onmiddellijk de foto’s van de betrokken commando’s onherkenbaar te maken (zie foto). Het Israëlisch leger weigert verder op de beschuldigingen te antwoorden.

Ook Twitter aanvaardde de vraag van de Israëlische overheid om de foto’s uit Twitter-berichten te verwijderen.

Eitay Mack is advocaat voor mensenrechten in Israël. Hij wijst er op dat het Israëlisch leger al jaren beweert dat Palestijnen humanitaire vermommingen gebruiken voor terroristische acties en dat ze die bewering regelmatig gebruiken om exit-vergunningen uit Gaza te weigeren voor medische behandelingen.

Een woordvoerder van Addameer, een ngo die ijvert voor de rechten van gevangen Palestijnen, stelt dat undercoveragenten regelmatig deelnemen aan Palestijnse protesten om geweld te provoceren en om Palestijnse betogers te kidnappen.

Artikel oorspronkelijk verschenen in DeWereldMorgen.be.