Elke maandag wake voor Julian Assange in Brussel

Om 17 uur komen de actievoerders samen aan een bank op het Muntplein. Foto: Lode Vanoost

FacebooktwitterFacebooktwitter

Ook op maandag 2 september kwam een 30-tal activisten om 17 uur samen op het Muntplein, waar de grote drukte van het nieuwe schooljaar heerst. Omstaanders passeren of kijken toe. Enkele mensen vragen waar het om gaat. Ze krijgen uitleg van de deelnemers aan de wake.

Vooral jongeren tonen interesse en tekenen de petitie. Foto: Lode Vanoost

Marie-France Deprez is initiatiefnemer van het eerste uur: “In januari kwamen we met een paar mensen samen om onze ongerustheid over het lot van Julian Assange uit te drukken. Daaruit is een comité ontstaan dat sinds de aanhouding van Julian in april elke maandag een wake houdt hier in Brussel. Eenmaal zijn we voor de ambassade van Groot-Brittannië gaan staan, daarna voor die van Australië, die van Zweden en die van de VS.”

“Het aantal deelnemers varieert elke week tussen de 20 en de 40. We spreken de mensen aan, geven ze uitleg en vragen om een petitie te tekenen die zijn vrijlating eist. Een deel van het publiek reageert onverschillig, omdat ze niet weten waar dit over gaat. Anderen vragen om uitleg.”

“Af en toe komt er iemand aanzetten met de gekende argumenten die ze van de grote media overnemen, dat hij geen journalist zou zijn en dergelijke. Dit gaat echter om meer dan alleen maar Assange. Dit gaat over de persvrijheid. Als Assange levenslang in een Amerikaanse gevangenis eindigt, zal dat alle echte onderzoeksjournalisten afschrikken.”

Een vrije opinie in de krant Le Soir op 30 mei 2019 werd medeondertekend door 60 magistraten, juristen, journalisten, academici en kunstenaars.

“We hebben nog niet veel respons gekregen vanuit Vlaanderen. Iedere keer vraagt er wel iemand naar. We nodigen mensen van harte uit om mee te doen of in Vlaamse steden een eigen actiecomité op te zetten.”

Na enige aarzeling en een woordje uitleg tekent ook deze burger. Foto: Lode Vanoost

“We zenden ook regelmatig persmededelingen rond, maar tot nu toe hebben we geen enkele respons gehad in de Franstalige pers, behalve een vrije opinie in de krant Le Soir op 30 mei 2019, die werd medeondertekend door 60 magistraten, juristen, journalisten, academici en kunstenaars.

“We gaan hier minstens mee door tot in februari wanneer de rechtszitting over zijn uitwijzing naar de VS gaat beginnen”, besluit Marie-France.

Het comité heeft een Facebookpagina Comité Free.Assange.Belgium en hun contact e-mail is free.assange.belgium@gmail.com. Elke maandag komen ze samen van 17 tot 19 uur op het Muntplein te Brussel om pamfletjes uit te delen, vragen te beantwoorden en een petitie voor de vrijlating van Assange aan te bieden.