Regime Turkse president Erdogan schendt systematisch mensenrechten

Betoging in Brussel voor Ayşe Özdoğan op 28 november 2021, Dag tegen Geweld op Vrouwen. Foto: solidaritywithothers.com

FacebooktwitterFacebooktwitter

Turkije komt nauwelijks nog aan bod in de internationale media. Sociaal protest tegen de slechte economische toestand neemt toe. Het regime van president Erdogan verscherpt zijn greep op de bevolking met toenemende terreur. De organisatie Solidarity with Others monitort sinds juni 2020 vanuit Brussel de schendingen van de mensenrechten in Turkije.

Sinds zijn oprichting in juni 2020 publiceert de organisatie Solidarity with Others van uit Brussel de schendingen van de mensenrechten in Turkije onder het regime van president Erdogan. De organisatie omvat politieke bannelingen uit Turkije en Europese burgers die met hen samenwerken.

Zij inventariseren alle meldingen van schendingen tegen Turkse burgers ‘ongeacht ras, geloofsovertuiging, sociale binding of politieke opvattingen’. Elke week verschijnt de nieuwsbrief Turkey Rights Monitor in een Engelse, Franse, Nederlandse en Turkse versie.

Enkele voorbeelden

Zo melden zij het overlijden op 9 december 2021 in verdachte omstandigheden van Garibe Gezer in haar cel, nadat zij eerder had verklaard door gevangenisbewakers te zijn geslagen en seksueel mishandeld. Haar advocaten kregen geen toegang tot haar cel en mochten het rapport van de gevangenis niet inkijken.

Garibe Gezer. Foto: solidaritywithothers.com

Op 7 december 2021 werden journalisten Doğan Ergün en İzel Sezer tijdens hun aanhouding door de onderzoeksrechter bedreigd met een celstraf van 11 jaar en vier maanden voor ‘landverraad’, meer bepaald omwille van hun publicatie van omkoopschandalen die de president impliceren.

Doğan Ergün en İzel Sezer. Foto: solidaritywithothers.com

Op  3 oktober 2021 werd Ayşe Özdoğan (Ayşe in de  foto boven dit artikel) door de politie opgepakt in haar woning om een gevangenisstraf van negen jaar uit te zetten voor vermeende banden met de beweging van Fethullah Gülen. Zij wordt behandeld voor kanker aan de kaakbeenderen en moet nog een aantal dringende operaties ondergaan.

Die worden door haar gevangenschap onderbroken. Zonder deze operaties zal ze volgens haar dokter binnen afzienbare tijd aan haar ziekte sterven. Zij vervoegt honderden gevangenen die eveneens in levensgevaar zijn wegens het onderbreken en ontzeggen van levensreddende medische behandeling.

Ayşe Özdoğan. Foto: ahvalnews.com

Solidarity with Others meldt elke week systematische grove schendingen van de rechten van de Koerdische minderheid, gevallen van mishandeling in de gevangenissen door het ontzeggen van voeding, hygiëne of medische zorgen, routineuze folteringen tijdens verhoren, bestraffing van journalisten voor het verspreiden van kritiek op het regime van Erdogan, verdwijningen, seksuele mishandeling van vrouwen, aanhouding van verkozen volksvertegenwoordigers voor ‘beledigingen aan de president’ uitgesproken tijdens parlementaire vergaderingen, ontslag van academici voor uitspraken tegen schendingen van de mensenrechten…

De organisatie klaagt tevens de afhankelijkheid van het gerechtelijk en politioneel apparaat aan, dat volledig ten dienste staat van het regime van president Erdogan.

Artikel oorspronkelijk verschenen in DeWereldMorgen.be.