Omwille van Oekraïne? Dit heeft de NAVO reeds tien jaar geleden gepland

De 13-jarige Severn Suzuki in 1992 in de bres voor het klimaat. Foto: severncullissuzuki.com

FacebooktwitterFacebooktwitter

Alle conservatieve krachten staan klaar om opnieuw zware sociale inleveringen te eisen van ons allemaal, ook zogezegd voor onze veiligheid. De oorlog in Oekraïne is erg, we moeten die mensen helpen, maar vergis je niet. Deze aangroei van het militair budget werd reeds jaren geleden voorbereid en gepland en gaat ten koste van onze sociale welvaart en ons klimaat.

De NAVO gaat zijn troepensterkte aan de grenzen met Rusland opdrijven en er nieuwe wapensystemen installeren. Het hoeft allemaal niet te verwonderen. Militaire planning vergt jarenlange voorbereiding en studie. In de VS hebben de ideologische denktanks het reeds sinds 2000 zo aangekondigd:

‘In een echte vrije markt zal China onvermijdelijk ooit de sterkste economie ter wereld worden. Dat kan alleen verhinderd worden door het land te dwingen meer te investeren in defensie in plaats van in de economie. Daarom moet de militaire dreiging opgevoerd worden.’

‘Rusland is daarbij een sideshow. Met een economie zo groot als die van Spanje wordt dat land in het allerslechtste geval hoogstens een vazalstaat van China. Alleen zijn kernwapens verhinderen nog dat ‘wij’ het overnemen voor zijn grondstoffen.’

‘Vergis je niet. Wat de NAVO nu wil doen is wat ze reeds daarvoor (voor de oorlog in Oekraïne) had gepland.’

De Russische invasie in Oekraïne is een gelegenheid om het land verder te verzwakken. Oekraïne kan Rusland nooit verslaan, maar kan wel enorme schade toebrengen met een jarenlange uitputtingsoorlog om Rusland op de knieën te krijgen ’tot de laatste Oekraiener’. Dit kan Oekraïne echter alleen volhouden met voortdurende wapenleveringen, wat nu op de NAVO-top in Madrid formeel wordt bevestigd.

Waar het kort samengevat op neerkomt is dit. De NAVO beslist om uit te breiden tegen een bedreiging die is ontstaan door de vorige uitbreiding van de NAVO. De NAVO is daarom onontbeerlijk, om de veiligheidsrisico’s aan te pakken die een gevolg zijn van het bestaan en de acties van de NAVO. De wapenhandelaars kijken de calculator in de hand met interesse toe.

Met jouw hulp kunnen we nog veel meer inhoud zoals deze video hieronder leveren. Je kan ons op www.dewereldmorgen.be/steun steunen en abonneren op onze YouTube-account. Kijk daar ook eens naar onze andere YouTube-video’s, zoals het interview met Noam Chomsky (reeds 38.000 maal bekeken).

Deze nieuwe Koude Oorlog werd hier op de nieuwssite al voorspeld in 2012, tien jaar geleden. Zie: Nieuwe Koude Oorlog in de maak in de Stille Oceaan en Nieuwe Koude Oorlog in de maak in de Stille Oceaan (2).

Vergeten we tenslotte bij dit alles niet dat legers tevens enorme vervuilers van het klimaat zijn. Het VS-leger is het grootste vervuilende bedrijf ter wereld, meer nog dan de petroleummaatschappijen.

Vergis je niet!

In deze YouTube video hieronder wordt het verband uitgelegd tussen de strijd tegen deze militaire waanzin, de strijd voor het klimaat en de strijd voor sociale rechtvaardigheid. De tekst van de video staat eronder uitgeschreven:

Transcript van de video

Beste vrienden, we staan voor een existentiële keuze. De dreiging van een kernoorlog is groter dan ooit, sinds de VS in 1945 hun kernbommen op Hiroshima en Nagasaki wierpen.

Kate Hudson is de voorzitster van de Britse vredesbeweging Campaign for Nuclear Disarmament, de oudste vredesbeweging op aarde sinds 1957. Zij mobiliseert voor het ogenblik alle vredesbewegingen op aarde om deze kernoorlog te voorkomen.

Is daarmee de klimaatstrijd plots minder belangrijk? In géén geval. Het zit zo: de klimaatstrijd, de afschaffing van de kernwapens en de strijd voor sociale gelijkheid zijn eigenlijk onderdelen van één geheel. Meer dan ooit moeten wij onze krachten bundelen.

Greta Thunberg en Anuna De Wever hebben reeds het voorbeeld gegeven. In de VS en Latijns-Amerika, in Afrika, in Azië hebben talrijke jongedames in hun voorbeeld inspiratie gevonden om die strijd ook daar verder te zetten: Farzane Faroek Jhumu, Licipriya Kangujam, Xiye Bastida, Luisa Neubauer, Autumn Peltier en Hilda Nakabuye.

Zij waren echter niet de eersten. Luister even naar wat deze jongedame reeds in 1992, dertig jaar geleden te vertellen had: “Hallo, ik ben Severn Suzuki. Ik spreek tot u namens ECO, de Environmental Childrens’ Organisation. Wij zijn een groep van 12- en 13-jarigen die het verschil willen maken. Ik ben hier vandaag zonder verborgen agenda, ik vecht voor mijn toekomst. Een toekomst verliezen is niet zoals verkiezingen verliezen of een paar punten op de aandelenmarkt. Ik kom hier spreken voor alle komende generaties.” Valt het jou ook op hoe zij na haar toespraak een zeer lauw applaus kreeg en eigenlijk genegeerd werd door de persoonlijkheden op het podium?

Vandaag kunnen de grote vervuilers u niet langer negeren. Ze zouden niet liever willen dan jullie allemaal te incorporeren in een mooie campagne voor “verantwoord ondernemen” en zo te neutraliseren. Dat gaat hen ook ditmaal niet lukken. Politici en politieke partijen proberen dat trouwens ook.

Het hoeft allemaal niet zo te lopen. De wereld kan wel degelijk zonder al die grote bedrijven. De wereld kan wel degelijk zonder al die grote partijen. En de wereld kan wel degelijk zonder al die grote legers met hun atoombommen en hun ander speelgoed.

Uit de eerste en de tweede video is duidelijk gebleken waarom dat niet zal lukken, heel eenvoudig, omdat zij uw boodschap blijven negeren en proberen in te kapselen. Dat zal ook ditmaal niet lukken.

Ook van de grote media moeten wij geen steun verwachten. Hun boodschap verdrinkt in die andere boodschap, die van hun reclameblokken, waar alle producten worden aangeboden die net deze klimaatcrisis hebben veroorzaakt en blijven veroorzaken. Allerlei producten die we niet nodig hebben, bijna gratis vliegtuigreizen, terwijl ondertussen het reizen met de trein en het alternatief van het openbaar vervoer verder wordt afgebroken.

Al deze krachten staan vandaag klaar om opnieuw zware sociale inleveringen te eisen van ons allemaal, ook zogezegd voor onze veiligheid. De oorlog in Oekraïne is erg, we moeten die mensen helpen, maar vergis u niet. Wat zij nu willen doen is wat ze reeds daarvoor hadden gepland.

Het hoeft allemaal niet zo te lopen. De wereld kan wel degelijk zonder al die grote bedrijven. De wereld kan wel degelijk zonder al die grote partijen. En de wereld kan wel degelijk zonder al die grote legers met hun atoombommen en hun ander speelgoed.

Zij zijn bang voor uw boodschap. Zij zijn vooral bang voor hun megawinsten.

Vergis jullie niet. Jullie zijn de volwassenen in de kamer. Zij zijn de verwende onredelijke kinderen.

Dit gaat over het overleven van de mensheid.

Voor de senioren onder ons, wordt lid van initiatieven als www.grootoudersvoorhetklimaat.be dat al in tien landen bestaat.

Deze drie video’s zeggen uiteraard niet alles. Er valt zoveel meer te zeggen. Tussen alle acties door zou ik zeggen, lees eens een goed boek, zoals dit boek van Geert Buelens ‘Wat we toen al wisten. De vergeten groene geschiedenis van 1972’.

Sluit je aan bij de vele klimaatinitiatieven als www.fridaysforfuture.be . Verenig je met de vredesbeweging en bundel je krachten met de sociale strijd.

Samen staan we sterk.

Artikel oorspronkelijk verschenen in DeWereldMorgen.be.