International Federation of Journalists mobiliseert voor Assange op 8 oktober

Banner: dontextraditeassange.com

FacebooktwitterFacebooktwitter

Op 8 oktober 2022 om 13 uur zal een menselijke keten het Britse parlement in Londen omsingelen. Daarmee protesteren de deelnemers tegen de dreigende uitlevering van journalist Julian Assange aan de VS. De International Federation of Journalist roept alle journalisten en hun vakbonden op om op die dag ook te mobiliseren en hun solidariteit met hun collega uit te drukken.

Meer dan 3.600 mensen zullen een menselijke keten vormen op 8 oktober 2022 om 13 uur rond het parlement in Londen. Vertegenwoordigers van de Britse National Union of Journalists (NUJ) zullen er aan deelnemen.

Dit protest wordt georganiseerd door de Don’t Extradite Assangecampagne en wil hiermee een groot visueel symbool creëren om hun vastberadenheid te tonen voor de bescherming van de vrijheid van meningsuiting. Op dezelfde dag worden solidariteitsacties gepland in steden over heel de wereld (zie deze map).

In Parijs organiseren de Assange Support Committee en 37 organisaties een samenkomst dezelfde dag om 14 uur aan het standbeeld van de Vrijheid in Parijs (l’Île aux Cygnes). Er gaat ook een manifestatie door in Washington DC, evenals in andere steden in de VS. In Australië, thuisland van Julian Assange, gaat een manifestatie door in Melbourne om 11 uur ‘s morgens plaatselijke tijd.

De International Federation of Journalists (IFJ)1 roept alle journalisten en hun vakbonden op om eveneens actie te voeren en hun solidariteit met hun collega uit te drukken.

IFJ-voorzitter Dominique Pradalié: “De beslissing van de Britse minister van Binnenlandse Zaken om de uitlevering van Julian Assange toe te laten was wraakzuchtig en een zware slag voor de vrijheid van de media. Alle journalisten moeten Julian Assange steunen, die hen in staat stelde oorlogsmisdaden van de VS in Irak en Afghanistan uit te brengen. 8 oktober is het ogenblik om te mobiliseren en solidariteit te betonen om de vrijheid van Assange te verdedigen, net als het recht van iedereen om te weten.”

Ook Kevin Courtney, voorzitter van de Britse onderwijsvakbond National Education Union (NEU) sluit zich bij deze actie aan, net als filmregisseurs Ken Loach en Oliver Stone, muzikanten Brian Eno, Lowkey en Roger Waters, volksvertegenwoordigers Jeremy Corbyn en Richard Burgeon.

Alle vooroordelen, verdraaiingen, halve waarheden en leugens over Julian Assange worden in de artikels van ons Dossier Julian Assange weerlegd.

Stella Assange’s oproep tot het vormen van een menselijke keten:

Stella Assange repliceert gevat op de uitingen en dreigementen van voormalig VS-adviseur voor nationale veiligheid John Bolton, een primeur voor de media in de VS:

Note:

1   De IFJ is de grootste internationale koepelorganisatie van journalistenvakbonden te wereld. Ze werd opgericht in 1926 en vertegenwoordigt 600.000 media-mensen in 187 vakbonden in 140 landen. De IFJ is een door de VN en de internationale vakbondskoepels erkende organisatie

Artikel oorspronkelijk verschenen in DeWereldMorgen.be.