Jef Verschueren: “Strijd tegen extreem-rechts begint bij opvoeding tot kritisch burgerschap”

Jef Verschueren. Screenshot: YouTube dewereldmorgen.be

FacebooktwitterFacebooktwitter

Professor linguïstiek Jef Verschueren schreef ‘Medeplichtig – Strijden om betekenis’. In vijf essays legt hij uit wat hij met onze ‘medeplichtigheid’ bedoelt. Die begaan we onder meer door onze inactie. Of we willen of niet, we zijn op een of andere manier medeplichtig aan de opmars van extreemrechts. Maar dat is geen reden tot gelatenheid of inactie. Trouwens, er gebeurt al heel veel.

‘Medeplichtigheid’  is geen reden tot gelatenheid of passiviteit. Het begint met te herkennen en te erkennen waar we tekortschieten. Bovendien, het is niet alleen maar kommer en kwel.

Er gebeurt wel degelijk veel, in de maatschappij, aan de universiteiten, in de media. “Ik schets geen zwart-witbeeld. Er zijn heel goede stappen in de goede richting, omdat mensen uiteraard niet dom zijn.”

Uiteindelijk begint alles bij het besef van de cruciale rol van het onderwijs. “Kinderen moeten uiteraard vakken als wiskunde en wetenschappen blijven leren, maar maak van kinderen kritisch denkende burgers.”

Jef Verschueren was mede-auteur met Jan Blommaert van ‘Het Belgische Migrantendebat’ (’92) en ‘Anti-racisme’ (’93), twee boeken die ze schreven na Zwarte Zondag van ’91, de eerste electorale doorbraak van extreemrechts in Vlaanderen, nog steeds essentiële naslagwerken, die niets aan actualiteitswaarde hebben ingeboet.

(klik op icoon ‘ondertitels’ onderaan rechts in beeld)

Jef Verschueren. Medeplichtig – Strijden om betekenis. Ertsberg, Aalter, 2022, 224 pp. ISBN 978 9464 3697 00

Zie ook de recensie van Rik Pinxten: “Jef Verschueren schreef ‘Medeplichtig – Strijden om betekenis’”

Artikel oorspronkelijk verschenen in DeWereldMorgen.be.