Noam Chomsky: “Respectabele intellectuelen poetsen de schoenen van de machtigen”

FacebooktwitterFacebooktwitter

Op 23 februari 2023 gaf Noam Chomsky ons zijn visie op de oorlog in Oekraïne en hoe de zelfverklaarde experten daar over spreken. “Een respectabel intellectueel poetst de schoenen van de machtigen. Europese intellectuelen praten Washington naar de mond zoals communistische intellectuelen in de satellietstaten Moskou naar de mond praatten tijdens de communistische periode.”

De wereld buiten het Westen, Latijns-Amerika, Afrika, Azië veroordeelt de invasie maar weigert zich na een jaar oorlog nog altijd aan te sluiten bij de sancties en bij de wapenleveringen.

Chomsky legt kort en bondig uit waarom de rest van de wereld weigert mee te stappen in de verderzetting van de gruwel van deze oorlog. Dit is de volledige tekst van dit korte gesprek:

 

DeWereldMorgen: Heb je enige commentaar over morgenochtend (24 februari), één jaar invasie in Oekraïne? Ik herinner me van ons interview vorig jaar (juni 2022) dat je zei: “Van onderhandelingen kan geen sprake zijn, want de VS willen geen onderhandelingen. Sta je nog achter dit standpunt?

Noam Chomsky: “Ja, zij het een beetje zachter, nu zijn er stemmen die zeggen: ‘We kunnen zo niet doorgaan’, waaronder de voorzitter van de Joint Chiefs of Staff, Mark Milley. Hij wordt niet gedemoniseerd of afgekraakt, eender ander persoon die dat zegt wel. Generaal Milley zei iets in die aard, maar het is nog steeds hetzelfde.”

“Kijk naar de kranten deze morgen (23 februari) over de verjaardag van de invasie, The Washington Post, The New York Times, de twee voornaamste kranten hier. Kijk naar hun verhaal op de frontpagina. In beiden is de frontpagina dezelfde.”

“Ze spreken beiden over dat vreemde probleem dat de VS hebben bij hun pogingen de wereld te doen begrijpen dat ze hen zouden moeten volgen in ‘ons’ beleid om de oorlog verder te zetten om Rusland te verzwakken. Ze zeggen dat dat helemaal niet schijnt te werken.”

Kamala Harris, VS-vice-president: “Niemand in de wereld is veilig wanneer een land een ander land kan binnenvallen in overtreding van de wet”. In Latijns-Amerika, Afrika, Azië konden ze nauwelijks hun slappe lach inhouden: “Zijn het de VS die dat zeggen?”

“Al die landen in Latijns-Amerika, Afrika en Azië, die blijven maar praten over onderhandelingen en proberen een einde te brengen aan de horror. Wat scheelt er toch met hen?”

Vice-president Kamala Harris. Screenshot Munich Security Conference 2023.

“Er was een interessante conferentie in München een paar dagen geleden (17-19 februari). De Munich Security Conference, die was zeer interessant, over hetzelfde thema. Kamala Harris, VS-vice-president, was daar met delegaties van over de hele wereld. Zij zei:

“Niemand in de wereld – ik parafraseer zo dicht mogelijk – niemand in de wereld is veilig wanneer een land een ander land kan binnenvallen in overtreding van de wet. Ik bedoel, in Latijns-Amerika, Afrika, Azië konden ze nauwelijks hun slappe lach inhouden: ‘Zijn het de Verenigde Staten die dat zeggen?’”

Respectabele intellectuelen

“Er waren daar ook nuchtere afgevaardigden, een professor uit Duitsland en andere grote figuren. Die zei: “We moeten ons narratief wat veranderen. We krijgen het niet verkocht aan al die achterlijke volkeren in het globale Zuiden. Die verstaan onze stelling niet. Er moet dus iets mis zijn met ons narratief.”

“Zou er iets mis kunnen zijn met de feiten!? Dat is in het Westen onvoorstelbaar, toch niet als je een respectabele intellectueel bent. Een respectabel intellectueel poetst de schoenen van de machtigen. De regering van de VS heeft een positie voor eigen redenen, net als de Duitse, de Europese elites die positie steunen voor hun redenen. Het moet dus wel Heilige Schrift zijn.”

“We moeten de oorlog verder zetten om Rusland zwaar te verzwakken. Als dat betekent Oekraïne vernietigen, of verder opschuiven naar de dreiging van een kernoorlog, dan heeft dat geen belang, want dit is belangrijk omdat we de democratie moeten verdedigen tegen de autocratie. Ik bedoel, hoe kan je verwachten dat de mensen in de wereld daar naar luisteren en niet letterlijk omvallen van de slappe lach. Het is verbazend.”

“Wat vooral interessant is, is dat de Europese elites hierin meestappen, de bevolking niet zo, maar de opinieleiders praten de VS naar de mond, zoals in de Oost-Europese satellietstaten tijdens de communistische periode de communistische intellectuelen Moskou napraatten, heel gelijkaardig.”

“Bedenk daarbij dat dit hier gebeurt zonder dwang, zonder bedreigingen, met bereidwillige, vrijwillige onderdanigheid aan de macht. Dus, als antwoord op je vraag. Dat is nog steeds de positie die goed begrepen wordt, die erkend wordt en de wereld wordt veroordeeld voor zijn onbekwaamheid om de edelheid van onze strijd te begrijpen.”

Artikel oorspronkelijk verschenen in DeWereldMorgen.be.