Journalisten, slik de leugens niet langer, kies voor binationale staat of genocide

74 collega's op deze collage, maar de teller staat al op 94. Verhef nu uw stem, journalisten, of stop ermee jezelf nog journalist te noemen. Foto: zie artikel

FacebooktwitterFacebooktwitter

Twee maanden reeds is de afslachting in Gaza bezig. Twee maanden! Een binationale staat is het enige alternatief voor genocide. Journalisten, spreek je uit over Gaza. Reproduceer de leugens en laster van Israël niet langer als ‘feiten’. De recentste ‘feiten’ zouden massaverkrachtingen zijn op 7 oktober. 6 oktober en de 75 jaar ervoor passen uiteraard niet in dat verhaal.

 

Fotocollage: uwidata.com

De mantra van de twee statenoplossing is een openlijke grap in de VN-wandelgangen, volgens Volker Türk, die omwille van de slachting in Gaza ontslag nam als hoge VN-functionaris. Belgisch vredesactivist Ludo De Brabander is het volledig met hem eens. In dit interview met SamPol legt hij uit dat een binationale staat met gelijke rechten voor alle inwoners het enige alternatief is voor de etnische zuivering van het Palestijnse volk.

 

 

Foto: Center for Defending Freedom of Journalists

In een editoriaal tegelijk gepubliceerd in de Amerikaanse alternatieve media Mainline, The Real News, In These Times, Mondoweiss, Prism, Reckon, Scalawag en Truthout formuleren 8 hoofdredacteurs een oproep aan alle journalisten ter wereld: “Journalisten moeten zich uitspreken over Gaza – Aanvallen op journalistiek en media op één plaats zijn gevaarlijk voor ons allen overal ter wereld. November 2023 is de ergste maand in de geschiedenis van de moderne journalistiek … en het is nog niet voorbij.

 

 

Aha, een kalender! Foto: ahram.org

Australisch onafhankelijk journaliste Caitlin Johnstone wordt een vaste waarde in ons Tegendraads Leesvoer. Ook deze Opinie staat er weer: “Als de pro-Israël positie gebaseerd was op waarheid en moraal, zou ze niet afhangen van leugens en laster.” In een normale wereld zou dat een open deur zijn. Wie het gemak ziet waarmee mainstreammedia de leugens en laster van Israël vlot overnemen als ‘feiten’ beseft dat minimale ethische normen geen drijfveer zijn voor hun berichtgeving.

 

 

 

Na de ‘veertig onthoofde baby’s’ schakelt de propagandamachine van het zionistisch project Israël over op een nieuwe leugen. De bedenkers van deze bagger weten perfect dat dit ontkracht zal worden. Dit is een uitgekiende strategie. “Een leugen gaat de wereld rond voor de waarheid zijn schoenen aanheeft”, wordt toegeschreven aan Mark Twain. En dat klopt. De hasbara weet dat dit fake news miljoenen maal de wereld rondgaat, terwijl de ontkenning een paar dagen een minimaal deeltje van dat publiek bereikt. Desondanks blijft het nuttig de ontkenning te verspreiden, zoals hier door Electronic Intifada.

Artikel oorspronkelijk verschenen in DeWereldMorgen.be.