DWM Top 20 van 2023: Iran, Sanda Dia, Palestina, N-VA, BRICS, sociale strijd, depressiepandemie

FacebooktwitterFacebooktwitter

Tweemaal Iran, viermaal Sanda Dia waren dé topartikels van 2023. Daarnaast ook dit jaar veel belangstelling voor wat in het buitenland gebeurt en voor de sociale strijd in eigen land, met context en geschiedenis. Twee IPS-berichten over ongezonde schoonmaakmiddelen en over toerisme, twee vertalingen van Franstalige media (waaronder nummer één), een boekrecensie over de depressiepandemie en vijf artikels van uzelf, onze burgerjournalisten.

(weblink naar het artikel in titel)

Foto: GB

1. Iraniërs schrijven hun eigen geschiedenis116406

Na de politiemoord op Mahsa Amini van 16 september 2022, aangehouden voor het niet correct dragen van haar hoofddoek, ontstond een golf van protest tegen de Iraanse overheid. Die kon op veel steun rekenen bij de westerse publieke opinie. Gaat het voor hun regeringen eveneens om steun voor de Iraanse bevolking? De geschiedenis vertelt een ander verhaal. Hun ‘steun’ gaat over de olie in de Iraanse grond. Als een of ander ondemocratisch bestel er morgen de macht overneemt is dat prima, zolang het maar niet ‘ongehoorzaam’ wordt zoals de huidige machthebbers in Teheran. De NAVO-lidstaten en de VS geven geen moer om het lot van de Iraanse vrouwen, zoals blijkt uit hun onvoorwaardelijke steun aan de verwerpelijke theocratieën in oliestaten als Saoedi-Arabië.

 

Met exclusief uitzicht op een bosbrand. Foto: X @AranKelly6

2. Na de zomer van 2023: “De toekomst van het toerisme zal er heel anders uitzien”69845

Toeristen trekken na de pandemie en tijdens de Russische invasie in Oekraïne naar de Middellandse Zee alsof er niets aan de hand is. Ook de klimaatveranderingen brengt de media er niet toe hun reclame-inkomsten voor toerisme in te dijken. De huidige hittegolven van de zomer 2023 zijn wel degelijk een game changer, schrijven klimaatexperten Susanne Becken en Johanna Loehr. Hoe, waar en wanneer we reizen gaat de komende jaren sterk veranderen.

 

 

Screenshot No Bears

3. Jafar Panahi’s ‘No Bears’: Iraanse ode aan vrijheid en liefde62053

In het kielzog van de solidariteit met de strijd van de Iraanse bevolking werd deze filmrecensie van Ivo De Cock het derde meest gelezen artikel van 2023. Iran heeft een zeer degelijke filmcultuur? Regisseur Jafar Panahi kon zijn Special Jury Prize op het Filmfestival van Venetië niet ophalen, omdat hij in een Iraanse gevangenis zit. Zijn film ‘No Bears’ is een Iraanse ode aan vrijheid en liefde.

 

4. Oplossing depressiepandemie begint met erkenning van zijn échte oorzaken43951

Pas op  22 december gepubliceerd staat deze boekrecensie ook in de Top20 van 2023.  Alleen erkenning van de échte reden van de depressiepandemie biedt een oplossing. Wat die reden is (hint: niet de mens, niet het individu), legt Jan Celie grondig uit in zijn boek. Nuttige literatuur, want ‘We worden er allemaal beter van’. ‘Meer verbondenheid en meer gelijkheid als remedie tegen de depressiepandemie.

 

 

BRICS-top Johannesburg 2018. Foto: kremlin.ru/CC BY-SA 4:0

5. Kantelende wereldverhoudingen: Waarom is BRICS-top zo belangrijk voor het Westen?43788

Buitenlands nieuws interesseert de Belg niet – tenzij er een Belgische toerist bij betrokken is – zo luidt toch het cliché dat de commerciële media als uitleg geven voor hun oppervlakkige buitenlandberichtgeving. Niet zo bij deze nieuwssite, waar informatie over het buitenland net het meest gelezen wordt (en bekeken, zie onze Top 10 video’s). Het samenwerkingsverband van Brazilië, Rusland, India, China en Zuid-Afrika in de BRICS is nog te jong om zeker te weten wat het wordt, maar wordt alvast misprijzend weggezet in de mainstream. Dat het een uitdaging van formaat is voor de postkoloniale dominantie van het Westen en de VS over de wereld staat buiten kijf.

 

#justice4sanda Foto: Vinnie De Craim

6. Klassenjustitie: het woord om het Reuzegom-proces te omschrijven43787

Een taakstraf, geldboete en een schadevergoeding was het verdict tegen de achttien Reuzegommers verantwoordelijk voor de dood van Sanda Dia tijdens hun studentendoop. Er is een woord om dit proces te omschrijven: klassenjustitie. Meerdere artikels over deze zaak kwamen in onze top 20 van 2023 terecht. Terecht!

 

 

Gaza 2023? Irak, 2003! Foto: Kurdee2130/CC BY-SA 4:0

7. 20 jaar geleden op 19 maart 2003 begon de illegale invasie van Irak41259

Nog een commercieel mainstream cliché: achtergrond en geschiedenis verkoopt niet bij het publiek. Zonder enige directe aanleiding in de actualiteit werd deze terugblik op de illegale invasie van Irak 20 jaar geleden – zonder VN-mandaat en op basis van een gigantische leugen – door meer dan 40.000 volgers van de nieuwssite gelezen en gedeeld.

 

 

Foto: picturesnet/Public Domain

8. Niet de overheidsfinanciering maar ons economisch model is onhoudbaar39766

Voor DeWereldMorgen zijn Brussel en Wallonië geen ver buitenland die in de grote media alleen aan bod komen als het over taalkwesties gaat of over dingen die ‘wij’ schandalig horen te vinden. Hier verschijnen regelmatig vertalingen van Franstalige alternatieve media en van Franstalige stemmen (en ook uit Frankrijk)., zoals deze analyse van ons economisch model, de olifant die in de neoliberale porseleinwinkel genegeerd wordt.

 

Wake voor Sanda Dia. Foto: Vinnie De Craim

9. Sanda Dia: waarom hebben de media zo’n schrik van ‘klassenjustitie’?38710

Nogmaals het schandaal van Sanda Dia, niet alleen van het lamentabele klassenverdict, maar ook van de schandalig lange strijd die nodig was om er een rechtszaak van te maken. In plaats van hun belangrijke maatschappelijke en kritische rol te vervullen herleidden de mainstream media zo snel ze maar konden hun berichtgeving over de zaak op maat van het establishment. Eigenlijk hoeft dat niet te verwonderen…

 

#justice4sanda. Foto: Vinnie De Craim

10. Justice for Sanda: er bestaat geen gelijkberechtiging in een structureel ongelijke samenleving37274

Het verdict over Sanda Dia is meer dan klassenjustitie in ons gerechtelijk apparaat. Dat apparaat is slechts de laatste sluis in een lang kanaal dat tot deze verschrikkelijke apotheose leidde. Er kan geen gelijkberechtiging bestaat in een structureel ongelijke samenleving. De roep om gerechtigheid kan daarom niet anders zijn dan de roep om een meer rechtvaardige samenleving.

 

Foto: Acid/CC BY-SA 3:0

11. Acid, de populist: 36676

In het kielzog van het schandaal Sanda Dia was er ook even heisa rond ‘influencer’ Acid, die als ‘moedige klokkenluider’ de namen van een aantal Reuzegommers openbaar maakte op zijn sociale media. Zijn video vulde hij met leugenachtige insinuaties, opruiend taalgebruik en aanmatigende verwijten als een ware Trump. Wat hij deed is het tegendeel van een constructieve strijd om maatschappelijke problemen aan te pakken. Acid is geen ‘scherpzinnige burgerjournalist’.

 

12. Zaak Sanda Dia: “Het is fictie te denken dat er geen klassenjustitie zou bestaan”35876

Vier artikels in onze Top 20. Het schandaal Sanda Dia heeft   lang etterende open zenuw geraakt in onze samenleving. Dit mag niet uit de aandacht verdwijnen. Er zijn nochtans reeds lang juristen die wél nadenken over een andere justitie en dat niet los zien van de ruimere maatschappelijke en economische context. Mieke Van Laer, advocaat bij Progress Lawyers Network, sprak met ons over ongelijkheid, klassenjustitie, rechtspraak en hoe het anders kan.

 

13. Spoedcursus Israël/Palestina33836

Net als artikel vier van onze Top 20 scoort ook deze Spoedcursus Israël/Palestina zeer hoog. We worden overdonderd met beelden en korte berichten die geen context geven en het publiek verhinderen om te doorgronden waar de gruwel in Gaza echt over gaat. De vraag ‘Veroordeelt u de aanval van 7 oktober door Hamas’ kan je zo antwoorden: ‘We veroordelen die aanval net zoals alles wat op 6 oktober en 75 jaar gebeurde’. Historische achtergronden en kadering wordt wel ruim geapprecieerd door onze volgers.

 

Foto: n-va.be

14. Paniek bij de N-VA: “we redden het niet meer alleen”32704

In tegenstelling tot wat ze op ‘het schoon verdiep’ (voor niet-Antwerpenaren in de rest van Vlaanderen, het stadhuis van Antwerpen) over deze nieuwssite denken brengen we alleen berichten over de N-VA wanneer we relevante analyse te bieden hebben, als de partij daar met andere woorden zelf aanleiding toe geeft. Niet dat je het zou weten uit de grote media, maar het gaat helemaal niet zo goed met de partij van de Antwerpse burgemeester. Deelname aan een Vlaamse regering als slechts tweede kleinere poot samen met het Vlaams Belang – zoals de peilingen aangeven – is toch niet zo aanlokkelijk, daarom dus  deze oproep aan mogelijke overlopers uit de centrumpartijen aan hun rechterzijde.

 

Duidelijke boodschap. Foto: Helenka Spanjer

15. Betoging aan kantoor minister Van Quickenborne tegen zijn wetsvoorstel: “Bescherm ons recht op protest”31557

Staken, betogen, ludieke acties, ach, het helpt allemaal niks. Alles is toch beslist en geklonken. Dat is toch de perceptie die je krijgt uit de klassieke berichtgeving. Niets is minder waar. Zowel de groene als de sociaal-democratische partijen trokken na gemeenschappelijk protest van vakbonden en klimaatactivisten hun steun in voor een wetsvoorstel dat ze aanvankelijk wel hadden zien zitten. Sociaal protest werkt wél.

 

Foto: Han Soete

16. Delhaize: hoe het stakingsrecht geboeid wordt afgevoerd31449

Niet alleen willen de economische graaiers dat staken geen zin meer heeft, ze willen het recht zelf op staken aantasten, waarmee ze het enige wapen neutraliseren dat gewone werkende mensen hebben: hun recht om te weigeren de winsten te produceren voor zij die hen er slecht voor betalen. Supermarktketen Delhaize is het tipje van een ijsberg waar de ‘linkse’ partijen in de federale regering geen enkel weerwerk tegen bieden.

 

Foto © Malkia Mutiri

17. Eigen Volk Vooruit? Welvaartschauvinisme in de sociaaldemocratie30811

Even was er hoop dat sociaal-democratie in Europa nog een kans had binnen de zich sociaal-democratisch noemende politieke partijen. Jeremy Corbyn werd door het volledige Britse politiek-economisch-mediatieke bestel afgemaakt. Hier koos Vooruit de vlucht ‘vooruit’ onder (sinds kort niet langer) partijvoorzitter Conner Rousseau met de afschaffing van de term ‘socialistisch’ in de eigen naam, een meer dan symbolische daad. De verzorgingsstaat van Vooruit is een voorwaardelijk project geworden voor nieuwkomers.

 

Foto: ACV Puls

18. ACV Puls eist met rechtszaak tegen Delhaize respect voor recht op sociale actie30769

17 artikels vonden meer dan 30.000 lezers, ook dit bericht over de beslissing van ACV Puls om een rechtszaak te beginnen tegen supermarktketen Delhaize. Het grondwettelijk recht op staking moet gevrijwaard blijven. Vakbonden zijn nog steeds de grootste organisaties van het maatschappelijk middenveld en blijven onontbeerlijk voor de bescherming van de sociale rechten van iedereen – zelfs zij die geen lid zijn van een vakbond worden door de vakbonden beschermd.

 

Screenshot demorgen.be

19. De week tegen pesten. Behalve voor De Morgen29950

Nota bene tijdens de Week Tegen Pesten presteerde de krant De Morgen het om heel stoer van leer te trekken tegen een jongedame die een foto postte waar niks strafbaars op te zien was, waar zelfs Facebook geen aanstoot aan nam (en daar ligt de lat zéér laag), die niet eens balkjes nodig had om niet aanstootgevend te zijn. De journalist in kwestie heeft met zijn column een jongedame gepest door haar twitter openbaar te maken.

 

Foto: bomablog.eu

20. Veelgebruikte schoonmaakmiddelen schadelijk voor de gezondheid29194

Een kort persbericht kan soms volstaan. Uit een studie van het ACV – weer die ‘machtige’ vakbonden – blijkt dat de meeste schoonmaakproducten in het washok thuis allesbehalve gezond zijn. Voor mensen die dagelijks om den brode andermans lokalen reinigen is contact met die producten dagelijkse kost. Slecht betaald, ongezond voor de rug, dat wisten we al. Maar ook ongezond voor de longen en het hart. Wat zijn wij met ons allen ondertussen och zo blij dat onze lokalen, bureau’s, vergaderzalen, kantines er altijd zo kraaknet bij liggen…

 

 

 

Net buiten de Top 20 gevallen: een artikel over de halvering van het persoonsvolgend budget en twee over Gaza, niet toevallig met tevens mediakritiek als onderwerp (meer in onze Top 10 van artikels over de Genocide in Gaza):

21: Een half persoonsvolgend budget… en dan moet je dankbaar zijn?27461 → op 24 december uit de Top20 verdwenen voor de boekrecensie op nummer 6 over de depressiepandemie, daarom deze speciale vermelding

22: Beste VRT, uw berichtgeving over Palestina is vooringenomen en eenzijdig26.630

23: Wat de media weten maar niet durven zeggen: de enig mogelijke dader van het hospitaal in Gaza is Israël24669

Artikel oorspronkelijk verschenen in DeWereldMorgen.be.