Voorlopige VS-haven Biden cynische electorale stunt met negatieve gevolgen voor Gaza

De Turkse veerboot Mavi Marmara. Foto: Free Gaza Movement/CC BY-SA 2:0

FacebooktwitterFacebooktwitter

Biden lanceert in zijn State of the Union het idee van een ‘voorlopige’ zeehaven voor de kust van Gaza. Die zal niets veranderen, het kan integendeel de situatie nog verergeren, want het is een excuus voor Israël om de landovergangen nog meer te blokkeren. Dit is een electorale stunt bedoeld voor pro-Palestijnse Democratische kiezers, de vraag is of ze zal lukken.

Het enige dat je van de jaarlijkse toespraak van de president voor het Congres, met de pompeuze naam ‘State of the Union’, kan zeggen is dat de politieke elite en hun media een zeer lage dunk hebben van de gemiddelde Amerikaanse kiezers.

Zo hoor je met de regelmaat van de klok in de grote media een herkauwen van de Russische (nu aangevuld met Chinese) inmenging van 2016, waar zwarte Amerikanen slaafs (!) zouden in trappen, omdat ze niet in staat zouden zijn door die propaganda heen te kijken.

Eenzelfde observatie kan je maken over het idee dat president Biden nu lanceert: een ‘tijdelijke’ amfibiehaven voor de kust van Gaza om humanitaire hulp overzee te voorzien, ter vervanging van de hulpverlening over land vanuit Egypte.

Dat duizenden vrachtwagens voor de grenspost van Rafah staan te wachten – de meeste met UNRWA-dekzeilen – is blijkbaar het gevolg van een of andere natuurramp, zonder menselijke dader. Waar de Democraten op hopen is dat dit de pro-Palestijnse Democratische kiezers alsnog zal overtuigen voor Biden te stemmen in het najaar.

Naast het feit dat dit een platte electorale stunt is valt er nog meer aan op te merken.

  1. Gaza had ooit een zeehaven en een luchthaven. Die werden door Israël vernield – met Westerse goedkeuring. Israël heeft in het verleden humanitaire vloten tegengehouden, met brutaal geweld (zie wat gebeurde met de Mavi Marmara).
  2. De bouw van een amfibiehaven gaat weken duren, bovendien noemt hij die haven ‘tijdelijk’. Tijdelijk tot wanneer? Tot alles terug ‘normaal’ is, tot de alledaagse blokkade van voor 7 oktober terug in werking treedt?
  3. Biden zou ook kunnen eisen dat de grensovergang Rafah vanuit Egypte opengaat, hij kan stoppen met het leveren van de bommen die dagelijks op Gaza vallen, hij kan de jaarlijkse stroom met miljarden dollars naar het bezettingsleger stopzetten, hij kan stoppen met zijn veto tegen elk vredesinitiatief van de VN-Veiligheidsraad. Dat doet hij dus niet.
  4. Israël zal zijn controles verplaatsen van Rafah naar Cyprus, waar het de scheepsladingen zal controleren en dezelfde vertragingen zal veroorzaken als nu aan de grensovergang.
  5. Bovendien zal Israël deze zeehaven gebruiken als excuus om de grensovergang in Rafah nog verder af te sluiten.
  6. Als Biden echt zou geven om de bevolking van Gaza zou hij ervoor hebben gezorgd dat 7 oktober nooit hoefde te gebeuren

Het enige waar Biden wakker van ligt – of tenminste het hele machtsgebeuren rond zijn persoon, in hoeverre hij nog zelf ‘denkt’ mag betwijfeld worden – zijn de opiniepeilingen. Bij de voorverkiezingen in de staat Michigan stemden 15% van de deelnemende kiezers blanco (non-committed votes), een teken aan de wand.

De Democratische partij-elite is niet zozeer bevreesd dat Democraten voor Trump zouden stemmen, maar dat ze niet gaan stemmen, blanco stemmen, of stemmen voor lokale derde kandidaten.

In het perverse electorale systeem van de VS (dat volgens voormalig president Carter niet beantwoordt aan de elementaire vereisten van faire en transparante verkiezingen) kan dat Trump een ‘overwinning’ bezorgen.

Het establishment van de Democratische Partij zet zijn kaarten in op het idee dat de kiezers voor deze schijnvertoning zullen vallen. Zonder twijfel gaan de media in de VS en daarbuiten – tot hier in Brussel – zijn voorstel de hemel in prijzen.

De wereldopinie buiten de Westerse bubbel gelooft er al lang niets van. Alles zal afhangen van de mate waarin de Democratische kiezers in de VS voor dit idee zullen vallen of niet.

Artikel oorspronkelijk verschenen in DeWereldMorgen.be.