Chomsky over Gaza van 2011 tot 2024, wie is bang voor campusprotesten, soldaten Israël verbreken de stilte

FacebooktwitterFacebooktwitter

Ook al is de 95-jarige Noam Chomsky sinds enkele maanden niet meer actief, hij blijft een baken van licht in deze duistere tijden. Zijn analyse van Gaza in 2011 leest alsof ze vandaag is geschreven. De VRT-nieuwsdienst blijft grotendeels uitblinken in het reciteren van vooringenomen, éénzijdige zionistische talking points, net als de NOS en CNN. Deze IDF-soldaten zijn niet welkom op hun tv-schermen. De machthebbers zijn echter doodsbang voor de campusprotesten.

Cartoon: deviantart.com

Noam Chomsky is 95 jaar sinds 7 december 2024. De laatste maanden heeft hij om zeer begrijpelijke redenen afgehaakt om nog interviews te geven. Zijn mening over de genocide in Gaza moeten we missen. Hoe die er zou kunnen uitzien? Wel, in april 2010, 14 jaar geleden al, had hij dit te vertellen over Gaza en toenmalig eerste minister Benjamin Netanyahu. Het zal de lezers van deze nieuwssite niet verbazen dat zijn analyse leest alsof ze nu werd geschreven.

 

 

Screenshot: CNN

Op de VRT en op de NOS worden vreedzame acties tegen de genocide in Gaza eenzijdig en vooringenomen voorgesteld als ‘antisemitisch’. Zie onder andere het beschamende interview met een studente over de actie in UGent. Voor die journalistieke oneer halen ze de mosterd bij grote voorbeeld CNN. Ook daar wordt het protest voorgesteld als ‘gewelddadig, hatelijk’, ‘dom’, waarbij deze zenders netjes verzwijgen dat het ‘geweld’ exclusief van politie en tegenbetogers komt, van Amsterdam tot New York (maar wel een pluim voor de VRT-vakbonden – niet het bestuur, niet de redacties – met hun symbolische actie tijdens het Eurosong-festival).

 

Twee voormalige IDF-soldaten, nu lid van Breaking the Silence, praten met DemocracyNow! over hun ervaring als lid van een bezettingsleger. Ze praten over de media en school in Israël, die hen liet opgroeien in een wereld waar de bezetting niet bestaat, en Palestijnen alleen hatelijke bloeddorstige minsters zijn die vredelievende mensen willen vermoorden, zomaar. Zij leggen uit waarom ze na hun legerdienst een lezingentoer doen langs de campussen in de VS, waar volgens media en politiek Joden niet welkom zouden zijn.

 

Dit is Alex Karp, miljardair en CEO van het softwarebedrijf Palantir, naast (buiten beeld) minister van buitenlandse zaken Anthony Blinken. Vanaf 1:21 laat hij elke schijn varen: “Als we deze universiteitsprotesten laten doorgaan gaan we nooit meer westerse legers kunnen inzetten in de wereld.” Daar gaat dit voor hem over, niet over de genocide die hij ondersteunt, maar over de ‘perceptie’. Dit is de morele ondergang van de VS-westerse hegemonie samengevat in 2 minuten. Daarom de brutale repressie, en net daarom moeten de campus-acties overal ter wereld doorgaan. want zij zijn er doodsbang voor. Zij zijn immers hun monopolie over ‘het narratief’ kwijt.

Artikel oorspronkelijk verschenen in DeWereldMorgen.be.
Geplaatst onder