VS-studenten schrijven geschiedenis, massamedia missen compleet de boot net als tijdens de Vietnamoorlog

Een eerste overzicht, de protesten breiden nog uit. Map: Al Jazeera

FacebooktwitterFacebooktwitter

Wie de mainstream berichtgeving als enige bron gebruikt, krijgt de indruk dat de pro-Palestijnse studentenprotesten in de VS toch wel problematisch zijn, wegens antisemitische incidenten en slogans, zonder bewijzen. Hier een bloemlezing met massa’s beeldmateriaal van zeer degelijke alternatieve nieuwsbronnen in de VS, ver weg van de flagrant eenzijdige mainstream bubbel van AFP en Reuters, waar ook onze eigen openbare zender VRT in vertoeft.

Voor wie echt wil kijken naar de beschikbare informatie, buiten de mainstream bubbel van AFP en Reuters, is de hoeveelheid gewoon massaal.

In Counterpunch toont de 82-jarige auteur en poëet Jonah Rain de historische gelijkenis aan van de huidige protesten met de protesten tegen de oorlog in Vietnam nu bijna zestig jaar geleden.

Caitlin Johnstone schrijft in haar onnavolgbaar sarcastische stijl dat de repressie op de campussen en de verbanning van TikTok wijzen op hetzelfde fenomeen: de politieke elite van de VS is elk aanvoelen van wat leeft onder de eigenbevolking compleet kwijt (voor zover ze daar ooit een idee van hadden).

Een overzicht van de politierepressie op de campus van de University of Texas in Austin, met nog meer beeldmateriaal vind je in dit artikel van de zeer degelijk alternatieve website Common Dreams door redactielid Julia Conley.

Where Have All the Flowers Gone? Cartoon by MR. Fish

De decaan van de Columbia University in New York City dreigt ermee de National Guard – dit is een militaire instelling – van de staat New York in te zetten waar studenten reeds een week op de campus kamperen. Dit vind je op de eveneens uitstekende alternatieve website People’s Dispatch.

Nog een overzicht met veel beeldmateriaal door People’s Dispatch van de volgehouden campus-bezettingen over heel de VS.

Universiteitsstudenten over heel de VS, die massa-arrestaties trotseren en uitsluitingen van de universiteit, zijn de beste hoop om de genocide in Gaza te stoppen, volgens Chris Hedges, een van de beste onafhankelijke onderzoeksjournalisten in de VS, op de website Scheerpost.

Het Departement of Education van de University of Massachusetts heeft een onderzoek gestart als antwoord op een klacht dat de universiteit al maanden niets gedaan heeft om de reële aanvallen op Palestijnse en andere Arabische studenten aan te pakken, terwijl de universiteit wel voortdurend beweringen van antisemitisme lanceert zonder concrete bewijzen te leveren. Dit is een artikel van Prem Thakker, redactielid van The Intercept.

Joods-Canadees journalist Aaron Maté en zijn Joods-Amerikaanse collega Katie Halpers beschrijven in hun podcast Useful Idiots hoever universiteitsdecanen zijn afgedreven in potsierlijke samenzweringstheorieën van de Koude Oorlogsjaren 1950 van de vorige eeuw. Studenten die nu protesteren zouden zijn gebrainwasht door China via TikTok. Zonder die beïnvloeding zouden diezelfde studenten uiteraard toejuichen dat in Gaza kinderen worden geamputeerd zonder verdoving.

China? Rusland? Alternatieve nieuwssite Going Underground:

 

Onafhankelijk Joods-Amerikaans journalist Max Blumenthal:

 

BreakThrough News in Princeton University, New Jersey:

 

Protest aan de Northwestern University, Illinois:

 

Twee sprekende foto’s: 1972 anti-Vietnam protest, 2024 anti-zionistisch protest:

 

Overzicht van meerdere VS-campussen door de Franse website Cerveaux Non Disponibles:

 

Noelle McAfee, decaan van het Philosophy Department, Emory University, Atlanta, Georgia, wordt gearresteerd na deelname aan protest:

 

Protest aan de George Washington University in Washington DC:

 

Angela Davis solidair met Brown University, Providence, Rhode Island:

 

China? Rusland? Nee, gewoon de VS in 2024 (2):

 

Nog een beeldoverzicht van campussen over de hele VS:

 

China? Rusland? Nee, gewoon de VS in 2024 (tris):

 

Harvard University, Cambridge, Massachusetts op de X van Husam Zomlot, ambassadeur Palestina in Groot-Brittannië:

 

De ‘verkeerde’ Joodse Stem? Holocaust-overlever Stephen Kapos drukt zijn bewondering uit voor de studenten. “Jullie staan aan de juiste kant van de geschiedenis”:

 

Nog eens over naar Groot-Brittannië waar Britse Joden in de pro-Palestijnse betogingen brandhout maken van de beweringen dat Londen niet veilig zou zijn voor Joden:

 

En ook Joods-Amerikaans student Jared Kannel voelt zich 100 procent veilig op de pro-Palestijnse protesten van de Columbia University:

 

Nadat de VS-Senaat de wet bevestigt voor 14,1 miljard dollar extra steun aan Israël komen duizenden VS-Joden de straat op tijdens Passover om te protesteren ‘Not in our Name‘, te zien in deze X-post van de Joodse vredesbeweging Jewish Voice for Peace …:

 

… En ze gaan daar nog een tweede dag mee door:

 

Studenten bezetten een gebouw op de campus van de California Polytecnic State University in San Luis Obispo, toont deze X-post van de Britse nieuwssite Middle East Eye:

 

Honderden Joods-Amerikanen worden aangehouden tijdens hun deelname aan pro-Palestijnse manifestaties ‘Not in Our Name‘:

 

Faculteitsprofessoren van drie universiteiten in Washington DC vormen een cordon rond de studenten in Georgetown University:

 

Protest van de studenten aan de University of Pennsylvania in Philadelphia:

 

Een vader komt zijn solidariteit betonen voor zijn studerende dochter aan de University of Southern California in Los Angeles:

 

Joods-Amerikaanse studenten houden hun Kabbalat Shabbat-gebeden temidden van de pro-Palestijnse protesten:

 

Brutale aanhoudingen van studenten aan de University of Texas in Austin:

 

Een Holocaust-overlever: “Ik ben fier om hier met jullie te zijn’ (in Washington DC):

 

Protest van de Fashion Institute of Technology in New York City:

 

Brutale repressie aan de Emory University in Atlanta, Georgia:

 

Een cameraman wordt tegen de grond gesmakt en aangehouden:

 

Een journalist vraagt aan studente of ze bang is voor de politie: “Ik denk dat de kinderen van Gaza veel banger zijn dan ik”:

 

Joods-Amerikaans Professor Susan Bernofsky van Columbia University: “Ik voel me niet bedreigd als Joods faculteitsstaf door wat hier op de campus wordt gedaan. Dit is totaal niet antisemitisch”:

 

Privé-veiligheidspersoneel duidelijk verveeld met orders geen pizza-leveringen toe te laten voor studenten Fashion Institute of Technology:

 

Vijf universiteiten van de staten Maryland, Virginia en Washington DC bundelen hun krachten op de campus van de George Washington University:

 

De dag nadat de politie met veel geweld de campus van Ohio State University in Columbus ontruimt, nemen de studenten de campus terug over:

 

Hoeft het nog gezegd? De VS-studenten schrijven geschiedenis (de mainstream media niet):

 

En deze als afsluiter:

Artikel oorspronkelijk verschenen in DeWereldMorgen.be.