VUB-studenten tot minister Gennez: steun academische boycot van Israël

Alle foto's: Lara Asselman

FacebooktwitterFacebooktwitter

Studenten en personeelsleden van de VUB en andere hoger onderwijsinstellingen eisten op 29 april tijdens een sit-in op de campus Etterbeek een academische boycot van Israël, tijdens een bezoek van politici en academici, waaronder federaal minister van ontwikkelingssamenwerking Caroline Gennez (Vooruit).

Academisch personeel en studenten van de VUB en andere hoger-onderwijs-instellingen eisen dat de Vlaamse universiteiten hun banden breken met Israëlische instituten en bedrijven die de bezetting van Palestina ondersteunen. Tevens eisen ze een wapenembargo en diplomatieke sancties tegen Israël.

Minister Caroline Gennez, vertegenwoordigers van Minister van Buitenlandse Zaken Hadja Lahbib (MR) en een delegatie van de Vlaamse Interuniversitaire Raad (VLIR) spraken op 29 april met rector en VLIR-voorzitter Jan Danckaert, over de humanitaire crisis in Palestina.

x

De activisten maakten hun eisen kenbaar met een sit-in voor het gebouw op de campus Etterbeek, waar het gesprek doorging. Na de sit-in overhandigden zij een open brief aan minister Gennez. Daarin stellen zij dat de stem van studenten over dit onderwerp te weinig gehoord wordt.

“We hebben alles geprobeerd, maar worden op universitair niveau te weinig gehoord,” getuigde Johanna Pinket, één van de organisatoren. “Het lijkt alsof het enige wat de VLIR kan bewegen een verandering vanuit de politiek is. We zijn echter vastberaden verder te gaan tot alle universiteiten Israël boycotten. We zien dat het kan: de rechtenfaculteit van de UAntwerpen heeft reeds de banden verbroken met de Israëlische universiteit Bar-Ilan.”

De actievoerders eisen dat de VLIR  alle academische banden verbreekt die de bezetting in Palestina in stand houden, en willen een boycot van samenwerkingen tussen universiteiten en bedrijven die het doelwit zijn van de Boycot, Desinvestering & Sancties (BDS).

“Op de VUB zijn wij al maanden bezig met een oproep tot academische boycot van Israëlische universiteiten die het apartheidsregime steunen. De inspanningen die wij samen met enkele medewerkers leveren worden echter nauwelijks gehoord door de universiteitsbesturen en de VLIR”, verklaart Pinket nog.

x

Eén van de doelstellingen van deze actie was een gesprek met minister Gennez, om druk te zetten op de academische wereld, op de politiek en de federale regering.

“Onze vraag aan u, minister Gennez, wat moeten we doen om gehoord te worden? Moeten we net als in de VS onze campussen bezetten? Zal België dan ook de politie gewelddadig op studenten en medewerkers afsturen?” vroeg Ruaa Khatib, één van de organisatoren van de actie.

“Ook onze regering houdt het bij mooie woorden, maar doet in de praktijk niets om deze gruwel te stoppen. Er is nog steeds geen wapenembargo en er zijn nog steeds geen diplomatieke sancties genomen tegen Israël.”

Deze actie werd georganiseerd door het VUB Palestine Solidarity Network, de lokale actiegroep op de VUB van de nationale actiegroep Break Up With Israel, die groepen op campussen in heel het land verenigt met acties voor Palestina.

x

Naast de open brief en het gesprek met minister Gennez zongen de actievoerders en riepen de slogan: “Free Palestine, boycot Israël”.

De VUB heeft nauwe samenwerkingsakkoorden met het bedrijf HP voor software en apparatuur. HP staat al lange tijd bekend voor het leveren van technologische hardware en servers waarmee Israël zijn segregatie- en apartheidssysteem organiseert.

De ULB- Solvay-Brussels School of Economics and Management van de ULB werkt samen met Tel Aviv University, die opleidingen aanbiedt voor het Israëlisch leger. Ook de KU Leuven heeft 30 samenwerkingsverbanden lopen met Israëlische universiteiten.

Artikel oorspronkelijk verschenen in DeWereldMorgen.be.