Onderzoeksjournalist Greg Palast: gratis boek over VS-verkiezingsfraude

FacebooktwitterFacebooktwitter

Amerikaans onderzoeksjournalist Greg Palast ontrafelt de mechanismen die in de VS worden ingezet om de verkiezingsresultaten te manipuleren. Daarbij wordt gepoogd zo veel als mogelijk de stemmen van zwarten, hispanics en arme blanken te neutraliseren. Daar bestaan talloze mechanismen voor, de ene al perverser dan de andere. Het was zo in 2000, het is vandaag niet beter.

Greg Palast is een Amerikaanse onafhankelijke onderzoeksjournalist. Hij ontrafelde onder meer de fraude die werd gepleegd met overheidsgeld, dat bestemd was om de schade van de gezonken olietanker Exxon Valdez te vergoeden, maar ‘andere’ bestemmingen kreeg.

Die ramp voor de kust van Alaska in maart 1989 wordt nog altijd beschouwd als één van de grootste milieurampen ooit. Ze werd pas overschaduwd door de ramp met hetDeepwater Horizon olieboorplatform in de Golf van Mexico in 2010. Ook daar was het Greg Palast die de het bedrog van de olie-industrie en van BP aan de oppervlakte bracht.

Dat werd hem niet in dank afgenomen. Hij wordt door de overgrote meerderheid van de Amerikaanse media geschuwd als de pest. Hij maakte het zich ook niet gemakkelijker door als eerste de massale fraude achter de presidentsverkiezingen van 2000 in de staat Florida aan het licht te bregen (zie daarover het artikel in ‘Lees ook’).

Het ziet er volgens Palast wat dat betreft niet goed uit. Wat in 2000 gebeurde, was erg genoeg, het was nog erger in 2004 en in 2008 en hij voorspelt hetzelfde scenario in 2012.

Zopas heeft Greg Palast zijn onderzoek over het Amerikaanse verkiezingssysteem te boek gesteld. In Billionaires & Ballot Bandits. How To Steal An Election in 9 Easy Steps schets hij een hallucinant beeld van de mechanismen achter het vierjaarlijkse media-event dat in de VS ‘presidentsverkiezingen’ wordt genoemd.

Je kan zijn boek gratis downloaden in pdf-formaat. Je bent vrij om een vrijwillige bijdrage te geven. Volgens de site is die aftrekbaar van de belastingen, maar dat geldt alleen voor inwoners van de VS.

Downloaden kan hier: http://www.gregpalast.com/ballotbandits/, klik op ‘free book’.

Artikel oorspronkelijk verschenen in DeWereldMorgen.be.