Obama blijft, ondertussen gaat de strijd gewoon door

Obama (2013-2017), dit zijn voorlopige resultaten

Obama (2013-2017), dit zijn voorlopige resultaten (foto renegade98)

FacebooktwitterFacebooktwitter

Obama mag er dus toch vier jaar bijdoen. Hij heeft op basis van de voorlopige resultaten al meer dan 300 zetels in het kiescollege. Hoe groot zijn meerderheid in stemmen is moet nog blijken. Ondertussen gaat de strijd voor sociale rechtvaardigheid en voor vrede onverminderd door. Meer in de komende uren.

Four more years

Het is nog vroeg dag op het ogenblik dat dit artikel wordt geschreven (woensdag 7 november 6.30 ’s morgens Belgische tijd – net na middernacht in Washington, DC).  De voorlopige resultaten geven Obama nu reeds een ruime reserve van 30 stemmen in het presidentiële kiescollege (ongeveer 300, je hebt er 270 nodig).

De volgende vier jaar zullen er dus uitzien zoals de vorige vier. De sociale afbraak zal doorgaan, de buitenlandse politiek zal in grote lijnen dezelfde blijven. Miljoenen Amerikanen gaan zonder (of met een zeer onvoldoende) ziekteverzekering blijven leven (of niet). Fracking van aardolie en aardgas – een van de meest vervuilende methodes om petroleum en gas aan te boren – gaat doorgaan. De VS zal de grootste militaire supermacht blijven en zich blijven moeien in talloze landen. Het beleid tegenover Israël blijft hetzelfde, enzovoort enzovoort …

De ‘Latin vote’

Er zijn wel al een paar tendensen in het stemgedrag die in de komende dagen nader zullen uitgespit worden. Het zou wel eens kunnen dat Obama het gehaald heeft met de zogenaamde ‘Latin vote’, de stemmen van de Spaanstalige (of van oorsprong Spaanstalige) Amerikanen. Het gaat hier om het sterkst aangroeiende deel van de Amerikaanse bevolking.

De beslissing van Obama om duizenden jonge studenten van Latijns-Amerikaanse oorsprong zonder wettelijke verblijfsvergunning een voorlopige vergunning te geven om hun studies af te kunnen maken heeft blijkbaar veel sympathie voor hem gewekt bij de Latijnse kiezers (ook al konden de betrokkenen zelf niet kiezen, ze hebben immers geen stemrecht).

Daarnaast zullen de resultaten van de lokale referenda nog moeten geanalyseerd worden. Zo wordt uitgekeken naar het referendum in California voor de afschaffing van de doodstraf, dat het misschien gaat halen. Er zijn ook een aantal referenda in deelstaten voor de legalisering (of tenminste decriminalisering) van gebruik van illegale softdrugs.  In Colorado komt er waarschijnlijk een wettelijke regulering van het gebruik van marihuana op dezelfde manier als alcohol (alleen verkoop aan volwassenen, alleen verkoop in winkels met een vergunning …)

Republikeinse meerderheid in het Congres blijft

De swing state Ohio is waarschijnlijk naar Obama gegaan, dankzij 1 miljoen nieuw geregistreerde kiezers (in de VS moet je zelf het initiatief nemen om je te registreren als kiezer). Ondertussen blijft er een Republikeinse meerderheid in het federale Congres. Ook dat blijft voor president Obama ‘more of the same’.

In Wisconsin heeft de Democratische kandidaat de strijd voor één van beide zetels voor de federale Senaat gewonnen, met een klassiek centristisch programma. Nieuw is echter dat zij openlijk lesbisch is en dat dit geen enkele negatieve rol speelde voor haar kandidatuur.

Obama wordt verkozen in het warmste jaar in de Amerikaanse geschiedenis. Obama noch Romney hebben ook maar één woord verspild aan de klimaatopwarming van de aarde. Daar moet van Obama dus geen vernieuwing verwacht worden.

In de komende weken zal ook blijken hoeveel verkiezingsfraude lokale Republikeinse en Democratische overheden hebben gepleegd (vooral dan in de staten waar één van beide een grote meerderheid heeft). Alleen in swing states waar de krachtsverhoudingen min of meer gelijk zijn, is verkiezingsfraude ofwel niet mogelijk of veel geringer. Het zijn net die swing states die Obama blijkbaar gewonnen heeft.

Romney heeft zijn nederlaag net toegegeven, Fox News heeft de nederlaag van Romney ook al toegegeven. Zijn toespraak is klassiek, een oproep tot eenheid, hoop dat de president succes zal hebben, dank aan de familie en zo … De Republikeinse meerderheid zal in het Congres echter doorgaan met zijn destructief verzet tegen eender welk wetgevend initiatief van de president.

Dit artikel wordt in de komende uren nog aangevuld.

Artikel oorspronkelijk verschenen in DeWereldMorgen.be.