Coöperatieve bank NewB gaat door

Coöperatieve bank NewB gaat door
FacebooktwitterFacebooktwitter

NewB, het initiatief voor een nieuwe coöperatieve bank meldt enige vertraging in het ophalen van nieuw kapitaal ten gevolge van opmerkingen van de gouverneur van de Nationale Bank. NewB gaat echter onverminderd door en lanceert binnenkort een nieuwe campagne voor het onderschrijven van aandelen.

Op zaterdag 18 januari hield NewB een algemene vergadering. Dit initiatief wil een nieuwe coöperatieve bank oprichten ‘die zich professioneel, ethisch, solidair en verantwoordelijk opstelt’, meldt NewB in een persmededeling na afloop van deze algemene vergadering.

Op 24 december 2013 kreeg NewB van de gouverneur van de Nationale Bank een brief in dewelke hij reserves uitte over dit project. Hij verwees onder andere naar het optimistische karakter van het zakelijke plan, aldus nog de mededeling.

Die opmerkingen hebben de lancering van de kapitaalscampagne vertraagd. NewB vindt deze opmerkingen echter onbegrijpelijk omdat nog geen licentie werd aangevraagd. Bovendien werd nog geen gedetailleerd zakelijk plan ingediend.

De leden van de algemene vergadering van zaterdag 18 januari 2014 hebben bijna unaniem hun vertrouwen bevestigd in het project. Voorzitter Bernard Bayot besloot de vergadering met volgende verklaring: “De ervaring die NewB rond zich weet te verzamelen en het enthousiasme van vele burgers zullen er een succes van maken.”

Artikel oorspronkelijk verschenen in DeWereldMorgen.be.