Sluit Doel 3 en Tihange 2 definitief

Kerncentrale
FacebooktwitterFacebooktwitter

Greenpeace eist de sluiting van de kerncentrales Doel 3 en Tihange 2. De beslissing van het Federaal Agentschap voor Nucleaire Controle en de regering om ze in 2013 opnieuw te starten was onverantwoord. Vasthouden aan verouderde kerncentrales brengt de bevoorradingszekerheid in gevaar.

Doel 3 en Tihange 2 kunnen en moeten volgens Greenpeace definitief gesloten worden. Het Federaal Agentschap voor Nucleaire Controle (FANC) en de regering gaven in mei 2013 toestemming voor de heropstart van beide reactoren, nadat ze bijna een jaar gesloten waren vanwege duizenden scheurtjes in de reactorvaten. Deze toestemming kwam er nog voor het beëindigen van alle noodzakelijke tests. Greenpeace waarschuwde toen al dat dit een onverantwoorde beslissing was, zoals ook blijkt uit onderzoek van het Studiecentrum voor Kernenergie (SCK).

Tot op vandaag kunnen uitbater Electrabel en FANC niet met zekerheid zeggen wat de oorzaak is van de scheurtjes in de reactorvaten. Er is ook geen garantie dat deze scheurtjes onder hoge druk en onder constante neutronenbombardementen niet verergeren. Een reactorvat is een cruciaal onderdeel voor de veiligheid van een kernreactor. Als zijn integriteit niet 100 procent is verzekerd, is definitieve sluiting de enige optie.

Greenpeace pleit daarom voor een versnelde omschakeling naar een efficiënter en hernieuwbaar energiebeleid om problemen in de bevoorradingszekerheid te voorkomen. Met de huidige bejaarde kerncentrales groeit het risico op onverwachte onderbrekingen. De alternatieven zijn technologisch en economisch haalbaar. Het is volgens Greenpeace enkel een kwestie van politieke wil om ze in te voeren.

Greenpeace publiceert binnenkort twee studies die de noodzaak en haalbaarheid van een Belgische Energierevolutie aantonen.

Persmededeling Greenpeace Belgium: Sluit Doel 3 en Tihange 2 definitief …en start de energie (r)evolutie

Artikel oorspronkelijk verschenen in DeWereldMorgen.be.